Dodelijke hondenziekte vlak over de Duitse grens

15 maart 2019
De Berg

In het grensgebied met Nederland is in Duitsland op enkele plaatsen een dode vos gevonden met de ziekte van Carré. Honden kunnen besmet worden via direct of indirect contact met andere zieke honden of zieke wilde dieren zoals vossen en marters. De besmetting geschiedt via het inademen van besmette luchtdeeltjes of contact met besmet speeksel, neus-of oogvocht, urine of uitwerpselen.

De ziekte van Carré heet ook wel Canine Distemper of kortweg hondenziekte. Het is zeer besmettelijk en vaak dodelijk. De verschijnselen bestaan uit koorts, loopneus, vieze ogen en hoesten. De dieren ontwikkelen een longontsteking en maag-darmproblemen met braken en diarree (mogelijk met bloed). Als het virus de hersenen aantast, ontwikkelen de dieren ook klachten als een scheve kop, spiertrekkingen, stuiptrekkingen, en gedeeltelijke of volledige verlamming met uiteindelijk de dood als gevolg. Sommige dieren herstellen en bouwen een immuniteit op.

Behandeling tegen het virus is niet mogelijk, wel symptoombestrijding zoals infused en medicatie tegen de diarree en het braken.

Maar het belangrijk is het voorkomen van de ziekte via vaccinatie. Pups krijgen eerst antistoffen binnen via de moedermelk als de moeder goed gevaccineerd is. Vervolgens moeten ze worden gevaccineerd vanaf 6 weken met enkele inentingen, met een laatste vaccinatie in deze reeks op een leeftijd van 6-12mnd. Dan is de basisvaccinatie afgerond en volgt een herhalingsvaccinatie om de zoveel tijd;voor deze ziekte is dat om de 3 jaar.

De ziekte is ongevaarlijk voor de mens.

Voor meer informatie en een laatste stand van zaken kunt u terecht op:

https://www.uu.nl/nieuws/dodelijke-hondenziekte-vlak-over-de-duitse-grens?utm_source=Sociallymap&utm_medium=Sociallymap&utm_campaign=Sociallymap