Een mier is een van de sterkste dieren

31 januari 2018
De Berg

Mieren zijn één van de sterkste dieren te wereld. Ze kunnen 10 tot 50 keer hun eigen lichaamsgewicht dragen. Hoeveel een mier kan dragen is afhankelijk van de soort. De Aziatische weversmier kan bijvoorbeeld 100 keer zijn eigen gewicht dragen.
Hun enorme kracht is het resultaat van hun kleine formaat. Uit verschillende onderzoeken is gebleken dat vanwege hun kleine formaat, de spieren van mieren meer ruimte innemen in hun lichaamsgrootte in vergelijking met andere, grotere dieren. Hierdoor kunnen ze meer kracht produceren.
Vanwege hun kleine formaat hebben mieren geen ruimte voor een ontwikkeld ademhalingssysteem zoals dat van de mens. In plaats daarvan hebben ze hun eigen manier van ademhalen om de zuurstof door hun lichaam te voeren.

Mieren ademen zuurstof in via syphonen, een serie openingen aan de zijkant van hun lichaam. De syphonen zijn verbonden met een buizennetwerk die de zuurstof naar bijna iedere cel in het lichaam vervoeren. De bewegingen van de mier laten de zuurstof door het lichaam circuleren, waarna de kooldioxide door dezelfde buizen wordt afgevoerd.