28 september: Wereld Rabiës Dag

28 september 2022
De Berg

Rabiës ( hondsdolheid) eist jaarlijks nog steeds duizenden mensenlevens en talloze dierenslachtoffers. Het terugdringen van deze levensgevaarlijke ziekte is dan ook een absolute noodzaak. Het Rabiës probleem beperkt zich bijna geheel tot Afrika en Azie, met nog steeds 59.000 doden per jaar. Elke dag sterven er 100 kinderen aan Rabies. Dieren vormen het reservoir, waarbij de huishonden de belangrijkste overdragers zijn naar de mens, via bijt- en krabwonden.

De Wereld Rabiës Dag, jaarlijks op 28 september ( de sterfdag van de Franse scheikundige en bioloog Louis Pasteur, uitvinder van het vaccin tegen Rabiës)vraagt aandacht voor de strijd tegen Rabies . Dit jaar is het thema ” One health, Zero deaths”, om de connectie van de natuur en mens & dier te benadrukken.

Instanties als Afya en Mission Rabiës hebben projecten lopen in Afrika ( oa Tanzania) en India om via vaccinatie van de honden dit probleem terug te dringen. Minimaal 70 % van de hondenpopulatie moet gevaccineerd zijn om de verspreiding van Rabies onder mensen en dieren te stoppen.
Via educatie, vaccinatie en het bewust maken van de bevolking van de risico’s stellen deze organisaties zich ten doel om het aantal Rabiës slachtoffers terug te dringen en levens te redden.
Een van de fabrikanten van het vaccin tegen Rabiës helpt mee via de actie dosis-voor-dosis: voor elk Rabiës vaccin dat in Nederland gegeven wordt, wordt er een dosis gedoneerd aan deze projecten. Inmiddels zijn er al 3.000.000 vaccins gedoneerd! Doordat honden in risicogebieden via Afya worden gevaccineerd, is het aantal menselijke slachtoffers dat overlijdt aan Rabies met 86% afgenomen! Sinds de start van Mission Rabies in 2013 zijn  er meer dan 592.000 honden gevaccineerd, is er aam 1,1 miljoen kinderen voorlichting over Rabies gegeven en zijn er 80 dierenartsen opgeleid.

In 2015 is er wereldwijd een doel gesteld: in 2030 nul humane sterfgevallen als gevolg van door honden overgebrachte rabies. Om dit doel te bereiken werken 4 organisaties samen: de WHO ( World Health Organisation), de OIE ( World Organisation for Animal Health), de FAO(Food and Agriculture Organization of the United Nations) en de GARC(Global Alliance for Rabies Control). Samen vormen zij de United Against Rabies collaboration.

Samenwerken werkt!

Voor meer informatie over deze projecten zie http://www.afya.org/ en http://www.missionrabies.com/ en op de site van World Health Organization (WHO)

Rabiës/Hondsdolheid
Deze ziekte wordt veroorzaakt door een (rhabdo) virus. Het komt in Nederland niet zo vaak voor, maar in andere ( ook Europese) landen wel. Het virus wordt verspreidt via speeksel (van vooral honden, vossen en vleermuizen) en tast de hersenen aan. Hierdoor ontstaan gedragsveranderingen, zoals angst en agressiviteit, bij besmette mensen en dieren. Een wild dier, zoals een vos, die plots veel tammer is dan in het wild, is ook verdacht. Na algemene symptomen zoals lichte koorts en misselijkheid ontstaan krampen en verlammingsverschijnselen. Zonder tijdige behandeling (voordat er symptomen zijn ontstaan) leidt Rabiës altijd tot de dood. De Rabiës vaccinatie is verplicht zodra u de grens over gaat met uw dier.

Gaat u de grens over met uw hond of kat (of fret)?

Haalt u een pup of hond of kitten of kat uit het buitenland?

Zorg ervoor dat uw dier op tijd is gevaccineerd tegen Rabies, bescherm uw dier, uzelf en Nederland en draag zo tevens bij tot het terugdringen van Rabies wereldwijd!