Update 1: Coronavirus en onze huisdieren

10 maart 2020
De Berg

Een update van de situatie rondom het coronavirus ( officieel SARS-CoV-2), met speciale aandacht voor onze (landbouw-)huisdieren.

Honden en katten mogen nog gewoon uitgelaten worden / buiten komen en contact onderling hebben, ook wanneer hun eigenaar besmet is met corona. Er geldt wel een preventief advies voor besmette eigenaren om de zorg voor hun dier aan anderen over te laten. Verder gelden voor iedere eigenaar, maar ook voor pensions/kennels en dierenklinieken, de algemene hygienemaatregelen, die aan iedereen in Nederland ( en daarbuiten) geadviseerd worden (onderaan deze tekst beschreven). 

Eerste hond positief in Hongkong

In Hongkong is de eerste hond positief getest op het coronavirus. Dat wil zeggen, op swabs (wattenstaafjes) van onder andere bek, neus en ontlasting werd het virus aangetroffen. Men weet nog niet, of deze hond echt geinfecteerd is met het coronavirus of dat het virus alleen vanuit de omgeving op de slijmvliezen in oa bek en neus terecht zijn gekomen. In het laatste geval spreekt men van een omgevingscontaminatie; het virus zit dan niet in het lichaam/systeem van de hond. De positief geteste hond is zelf niet ziek.
Normaal gesproken kan men bloedonderzoek (serologie) doen om te bepalen of er sprake is van een echte infectie of van een omgevingscontaminatie, maar deze test bestaat ( nog) niet voor dit coronavirus. Op dit moment zijn er nog geen aanwijzingen dat onze gezelschapsdieren en landbouwshuisdieren geinfecteerd kunnen worden door het SARS-CoV-2 ( verder corona genoemd) of dat zij een infectiebron vormen voor de mens. Wat de rol van onze huisdieren in deze situatie precies is wordt momenteel nader onderzocht.

De Wereldorganisatie voor diergezondheid ( OIE) heeft dit corona virus aangewezen als meldingsplichtige ziekte. Dit houdt in dat wanneer dit type coronavirus in een ziek dier is aangetroffen, dit officieel gemeld moet worden aan de veterinaire autoriteiten; in Nederland de NVWA.

Verschillende typen corona

Het coronavirus dat op dit moment voor problemen zorgt, heet dus SARS-CoV-2. Er bestaan echter ook andere coronavirussen, ook bij dieren. Die moeten niet verward worden met het corona virus dat nu speelt. Andere coronavirussen zijn bijvoorbeeld het Canine Coronavirus ( CCV) bij de hond en het Feline Coronavirus ( FCV) bij de kat, die darmproblemen kunnen geven. Bij de kip komt het Infectieuze Bronchitis virus voor ( IBD) en bij het varken het Porcine Respiratory Coronavirus ( PRCV); beide typen coronavirussen kunnen luchtwegproblemen geven. Dit zijn dus heel andere typen van het coronavirus dan het SARS-CoV-2, vaak diersoortspecifiek en niet overdraagbaar naar de mens.

Er bestaan geen vaccins voor dieren tegen de coronavirussen die luchtwegproblemen kunnen geven, wel tegen de typen die darmklachten kunnen geven. Deze vaccins zijn niet bedoeld tegen het corona virus van nu.

Er bestaan ook testen voor dieren op het coronavirus maar wederom alleen voor de coronavirussen die darrmklachten geven en dus niet voor corona virus van nu.

Huisdieren van met corona besmette personen in Nederland

Wanneer in Nederland nu een persoon positief getest wordt op corona geldt het preventieve advies om de zorg voor hun dier over te dragen aan ( gezonde) huisgenoten of (wanneer de persoon alleen woont) het dier tijdelijk naar een opvangcentrum/pension te brengen.

De dieren zelf mogen gewoon uitgelaten worden, honden mogen contact hebben met andere honden en katten mogen nog steeds naar buiten. Ook voor de opvangcentra / pensions gelden geen aanvullende maatregelen, anders dan de algemene hygienemaatregelen en de normale, basisvaccinaties. Er is op dit moment geen aanleiding om de huisdieren van eigenaren met corona in quarantaine te plaatsen.

Voor veehouders die zelf besmet zijn met corona geldt het zelfde preventieve advies: vermijd contact met de dieren, kom niet op stal en laat iemand anders voor de dieren zorgen.

De hierna beschreven algemene hygienemaatregelen gelden ook voor dierenartsenpraktijken.

Algemeen benodigde vaccinaties voor pension:

Katten

– Kattenziekte ( FPV = Feline Parvo Virus)

– Niesziekte ( FHV = Feline Herpes Virus en FCV = Feline Calicivirus)

Honden

– Hondenziekte ( CDV = Canine Distemper Virus / Ziekte van Carre)

– Parvo ( CPV = Canine Parvo Virus)

– Besmettelijke leverziekte ( HCC = Hepatitis Contagiosa Canis / Virale Hepatitis)

– Kennelhoest ( KC /Bordetella en Parainfluenza)

Algemene hygienemaatregelen:

– Gezelschapsdieren niet laten likken

– Handen wassen na contact met gezelschapsdieren of hun voer of uitwerpselen

– Handen wassen minstens 20 sec, vooral na toiletbezoek, voor het eten, na het snuiten van je neus, hoesten of niezen

– Wanneer er geen water / zeep beschikbaar is: gebruik een handdesinfecterend middel op basis van alcohol met 60 – 95 % alcohol

– Plaats een handdesinfecterend middel en reinigingsdoekjes in toiletten, onderzoeksruimten en gemeenschappelijke ruimten

– Raak ogen, neus en mond niet aan met ongewassen handen

– Hoest of nies in je elleboog of gebruik een papieren tissue en gooi deze vervolgens direct in de prullenbak

Meer informatie kunt u vinden op de site van het RIVM of de KNMVD of u neemt contact op met onze kliniek.

Bron:oa OIE en WSAVA