Eikenprocessierups bij dieren
De eikenprocessierups (Thaumethopea processionea), wie heeft er nog niet van gehoord…Nederland is in de ban van deze opkomende plaag. En niet alleen mensen, maar ook dieren, vooral honden en paarden en waarschijnlijk ook landbouwhuisdieren, kunnen er last van krijgen.
De processierups is de behaarde rups van de nachtvlinder en komt in heel Nederland voor op eikenbomen, vooral van in mei, juni en juli. De rupsen gaan snachts in processie op zoek naar eikenbladeren, vandaar de naam. De microscopisch kleine brandharen van de rups kunnen allergische reacties geven op de huid, inde ogen en in de luchtwegen. Niet alleen via direct contact met de rups maar ook via het rondzwerven van de haren in de lucht. Oude nesten en haren kunnen nog 5-7 jr lang klachten veroorzaken.
Bij mensen zijn de belangrijkste klachten rode, jeukende bultjes op de huid, maar ook hoesten, kortademigheid en duizeligheid kunnen voorkomen.
Dieren kunnen grotere hoeveelheden van de brandharen binnen krijgen en daardoor zwellingen krijgen van tong en lippen, ontstekingen van het mondslijmvlies en de ogen en ademhalingsproblemen. De dieren gaan speekselen en tranen en bij honden zien we ook slikklachten, kokhalzen en braken. De afwijkingen in de bek kunnen ernstig zijn. Klachten van de huid zien we weinig omdat de dieren natuurlijk een vacht hebben.
Bij het zien van klachten is snel ingrijpen van een dierenarts nodig, om braken pijn en zwellingen tegen te gaan. Zelf kun je bij contact met een rups je dier vast goed spoelen met water: de bek, huid en ogen. Ga bij je dier niet krabben of wrijven, dit geeft meer last.
Bel ons voor meer info of hulp of kijk voor meer info op LICG https://www.licg.nl/nieuws/eikenprocessierups-let-op-uw-huisdier/