Het tekenseizoen is weer begonnen!Kortingsactie antiparasitaire middelen in april!

19 maart 2024
De Berg

Misschien heeft u ze zelf ook alweer gesignaleerd: de teken zijn er weer. Tijd voor actie!

Teken worden al actief bij 7C en ondanks het niet al te fleurige weer van de afgelopen weken is de parasiet toch alweer gespot. Wist u dat honden- en katteneigenaren 50% meer kans hebben op een tekenbeet dan mensen zonder huisdieren? Onbeschermde dieren kunnen de teken levend mee naar huis nemen. Thuis of in de tuin vallen ze van uw dier af en kunnen zich vervolgens opnieuw vastbijten, in u en uw gezin of in uw huisdier. En daarnaast lopen mensen 31% van de tekenbeten gewoon op in de tuin.

Om gezondheidsproblemen bij u, uw gezin en uw dier te helpen voorkomen, bestaat er de STAP-methode.

STAP staat voor

Signaleren

Teek verwijderen

Advies bij een (dieren-)arts

Preventie

Signaleren
Tekenbeten loop je op in het bos ( 43%), in je tuin (31%), in de duinen (7%) en in mindere mate in stadsparken. Controleer jezelf, je gezin en je dier regelmatig op teken, als je in het groen bent geweest. Soms is het goed zoeken, de jonge teken zijn slechts 1-3 mm groot.

Teek verwijderen
Teken moeten zo snel mogelijk verwijderd worden, met een pincet, een tekentang of een tekenkaart. Hoe eerder verwijderd, hoe kleiner de kans op besmetting met tekengerelateerde ziekten zoals de ziekte van Lyme ( Borrelia Burgdorferi). Kijk voor tips voor het verwijderen op www.stapnaardedierenarts.nl

Advies
In geval van een tekenbeet bij jezelf of je viervoeter, overleg met je huisarts en/of je dierenarts wat te doen. Je dierenarts geeft je een persoonlijk advies voor wat betreft de anti-teekmiddelen voor je huisdier, op basis van je thuissituatie en de gezondheid van je dier.

Preventie
Teken kunnen bacterien, virussen en andere parasieten overbrengen. Daarom wil je teken en tekenbeten het liefst voorkomen. Preventie voor jezelf bestaat uit je huid zoveel mogelijk met kleding bedekken als je het groen in gaat ( lange broek, lange mouwen, goed schoeisel) en dat wat niet bedekt is, in te smeren met DEET.

Voor je dier bestaan er natuurlijk verschillende antiparasitaire middelen; pipetten, ”koekjes” en halsbanden. De meeste middelen werken een maand, sommige langer. Het advies van dierenartsen  en parasitologen is om honden al vanaf begin maart tot eind november te beschermen. En bij warme winters ook de winter door. Wacht dus niet totdat de eerst teek gesignaleerd is maar wees ze voor!

In heel de maand april krijgt u als klant 10% korting op alle anti parasitaire middelen!

Voor meer informatie kunt u terecht op onze site of stel uw vraag aan ons team.

groet Team De Berg