Huis-en Hobbydierenlijst per 1 juli 2024

1 juli 2024
De Berg

Vanaf heden,1 juli 2024 , gaat de nieuwe Huis- en Hobbydierenlijst in; de zogenaamde positieflijst. Vanaf nu mogen mensen uitsluitend nog de dertig op deze lijst vermelde zoogdiersoorten houden. Zoogdieren die niet op deze lijst staan, mogen niet meer worden gehouden, er mag niet meer mee worden gefokt en ze mogen niet meer uit het buitenland worden gehaald.

Er bestaat nog niet zo’n lijst voor vogels, vissen en reptielen. Deze dieren mag u dus wel als huisdier houden, tenzij er een andere wet is die dat verbiedt. Zo’n wet is bijvoorbeeld CITES ( Convention on International Trade in Endangered Species of Wild Fauna and Flora), die bedreigde diersoorten beschermd of de wet die verbiedt dat er dieren uit het wild worden gehaald. Ook voor de circusdierenlijst geldt dat de dieren die niet op de nieuwe Huis- en Hobbydierenlijst staan, straks dus niet meer gehouden mogen worden, zoals de dromedaris. Dierentuinen en wildopvangcentra zijn uitgezonderd van het verbod op het houden van niet-aangewezen zoogdiersoorten.

Redenen waarom dieren die niet op deze Huis-en Hobbydierenlijst staan niet als huisdier gehouden mogen worden, zijn:

  1. Ze zijn beschermd
  2. Ze kunnen ziekten overdragen op de mens
  3. Ze zijn gevaarlijk
  4. Het is erg moeilijk om ze goed en gezond te houden in gevangenschap

Dieren die niet op deze lijst staan maar die al in Nederland zijn, mogen blijven. U mag ze houden en u mag ze ook aan iemand anders geven of verkopen, onder de volgende voorwaarden:

  1. U moet kunnen bewijzen dat het dier al voor 1 juli 2024 in Nederland was òf dat de moeder al drachtig was en al in Nederland was voor 1 juli 2024.
  2. U moet ervoor zorgen dat het dier geen jongen kan krijgen
  3. Natuurlijk moet u goed voor het dier blijven zorgen, u mag ermee naar de dierenarts en het dier mag blijven zolang als het leeft.

De organisaties die controleren of iedereen zich aan deze nieuwe lijst en regels houdt, zijn de LID, de politie en de NVWA.

Meer informatie is oa te vinden op de site van RVO en LICG.