Juni Chipmaand (actie): Chip je dier! En zorg voor een goede registratie!

27 mei 2023
De Berg

De vakantieperiode komt eraan! Een heerlijke tijd om naar uit te kijken maar ook een periode waarin veel meldingen van vermiste dieren worden gedaan. Vandaar dat de maand Juni is gekozen om extra aandacht te schenken aan het chippen van uw dier. Chippen wordt gedaan door uw dierenarts of door een chipper die geregistreerd staat in het chippersregister van het RVO.

Voor honden is chippen sinds 2013 verplicht maar ook voor andere dieren zoals katten en konijnen is chippen aan te raden. Via het unieke nummer in de chip kan uw vermiste en weer gevonden dier geidentificeerd worden en bent u als eigenaar sneller op de hoogte van de situatie rondom uw dier. Ook in geval van trauma kan een dierenarts sneller contact opnemen met u als eigenaar, bijv ook voor toestemming voor behandeling. Aan de chip worden onder andere uw naam, adres en woonplaats gekoppeld. Het toevoegen van een telefoonnummer is te adviseren.

Behalve het chippen zelf, moet de chip vervolgens ook bij een databank geregistreerd worden. Zonder registratie heeft een chip geen waarde.

U kunt  zelf controleren of de chip van uw huisdier geregistreerd is en of de gegevens juist zijn. Op https://chipnummer.nl/ kunt u controleren of de chip van uw dier goed aangemeld staat bij een databank. U kunt vervolgens bij de databank zelf kijken of de gegevens nog juist zijn. Registeren kunt u niet zelf, maar dit kunnen wij voor u doen. Het aanpassen van gegevens, denk hierbij aan adresgegevens of telefoonnummers, kunt u wel zelf doen.

Belangrijk om te weten
  • Pups moeten binnen 7weken na geboorte worden gechipt, en binnen 8 weken worden geregistreerd bij een databank. Het is vanaf 1 november 2021 verplicht dat de pups gechipt worden door een dierenarts of geregistreerde chipper en dat deze ook de eerste aanmelding van de chip via één van de aangewezen portalen doet. Hiervoor is een UBN van de fokker nodig. De fokker moet daarna binnen een week nog een geboortemelding doen om de registratie compleet te maken. 
  • Bij verkoop aan een nieuwe eigenaar, moet diegene binnen 2 weken  het dier op zijn eigen naam laten registreren bij een databank en moet de oude eigenaar het dier afmelden.
  • Een geïmporteerde hond/ hond uit het buitenland moet binnen twee weken via één van de aangewezen portalen geregistreerd worden op naam van de importeur. Dit moet vanaf 1 november 2021 altijd gedaan worden door een dierenarts en daarvoor is een UBN van de importeur nodig. Dit kan worden aangevraagd bij RVO.
  • Het is strafbaar om een hond te kopen die niet gechipt of geregistreerd is of geen paspoort heeft

Het chippen en registreren van honden is enerzijds bedoeld om de criminele hondenhandel tegen te gaan. Kwaadwillende fokkers en handelaren kunnen zo beter worden opgespoord en vervolgd. Anderszijds is dit beleid bedoeld om het dierenwelzijn te verbeteren en misstanden in de dierfokkerij en -handel aan te pakken.

Actie

In de maand juni krijgt u bij ons:

– €7,50 korting op chippen van uw dier

– Gratis uitlezen en controle van de chip wat betreft de registratie bij een databank met de juiste gegevens

– Uw dier wordt deze maand dan gechipt en geregistreerd voor €61.45.

Voor meer informatie over het chippen kunt u ook terecht op Chipjedier.nl of op onze site onder het kopje Hond- Chippen

Graag tot ziens in onze kliniek,

Team De Berg