Konijnensterfte in omgeving Amersfoort

1 november 2018
De Berg

Konijnen-eigenaren opgelet: konijnensterfte in omgeving Amersfoort!

Betreft: oproep tot vaccinatie

 

Er zijn meerdere meldingen binnen gekomen van (acute) sterfte onder konijnen in de omgeving van Amersfoort, zeer vermoedelijk ten gevolge van het besmettelijke konijnenvirus RHD2.

RHD (Rabbit Hemorrhagic Disease) is een acuut verlopende ziekte door een virus dat zich snel verspreidt door zowel direct contact tussen konijnen als indirect via urine, uitwerpselen, water, voedsel, kleding/schoeisel, handen en hokken. Van dit virus zijn 2 varianten bekend,  het RHD1- en het RHD-2 virus. Beide varianten leiden tot interne bloedingen waarbij het konijn geen schijn van kans heeft om te overleven. De konijnen die besmet zijn overlijden acuut, vaak zonder voorafgaande verschijnselen (binnen enkele uren).

Er is op dit moment geen behandeling voorhanden voor besmette dieren, maar gelukkig kan er wel tegen beide varianten gevaccineerd worden waarna uw konijn goed beschermd zal zijn.

Mocht uw konijn nog niet gevaccineerd zijn, dan raden wij u sterk aan om een afspraak hiervoor te maken. Zo kunnen we (onnodig) leed en verdriet voorkomen!

Red uw konijn en vaccineer!