Februari, Maand van het gebit

1 februari 2020
De Berg

Februari : maand van het gebit

In deze maand willen we het gebit extra onder de aandacht brengen. Daarbij hebben we deze maand aantrekkelijke acties aangaande het gebit.

60 – 80 % van de honden en katten ouder dan 3 jaar hebben gebitsproblemen. Dit is voor de eigenaar vaak niet duidelijk omdat het dier gewoon blijft eten maar het doet wel degelijk pijn. De problemen beginnen meestal met tandplaque, een plakkerige laag vol met bacteriën op de oppervlakte van tanden en kiezen. Op deze laag kan zich tandsteen vormen. Hierdoor kunnen flinke ontstekingen ontstaan tussen de tand en het tandvlees en kunnen uiteindelijk de wortels bloot komen te liggen. Uiteindelijk komen de tanden los te zitten.  Door de bacteriën in de mondholte kunnen ook elders in het lichaam ontstekingen ontstaan, zoals in het hart en de nieren.

Bij bepaalde honden- en kattenrassen komen duidelijk meer gebitsproblemen voor. Dit wordt o.a. veroorzaakt door de vorm en grootte van de kaak. Hierdoor kan er een afwijkende stand van de tanden voorkomen waardoor er meer kans op plaque- en tandsteenvorming is.

Als er zich tandsteen op het gebit gevormd heeft dan moet het gebit gereinigd worden.  Dit gebeurt m.b.v. een ultrasoon apparaat en altijd onder narcose. Tijdens deze reiniging wordt het gebit geheel gecontroleerd en kunnen eventuele andere behandelingen zoals extracties uitgevoerd worden.  Vervolgens wordt het gebit gepolijst om nieuwe plaque-vorming tegen te gaan.

Natuurlijk is het verstandiger om een slecht gebit te voorkomen. De beste manier om dit te doen is om het dier ( bij voorkeur al op jonge leeftijd) te laten wennen aan het tandenpoetsen.

U kunt deze maand een afspraak maken voor een gratis gebitscontrole door de dentale assistente. Tijdens deze controle wordt het gebit grondig bekeken en wordt verteld wat u kunt doen om tandplaque en tandsteen te voorkomen. Daarnaast hebben we deze maand ook een aantrekkelijke korting op alle gebitsproducten en op de professionele gebitsreiniging. Vraag onze assistentes voor de details.

[/two_third] [/row]