November: maand van de Allergie

3 november 2020
De Berg

Een op de vijf bezoeken  aan een dierenartspraktijk heeft te maken met een allergie of huid gerelateerd probleem. Allergie is een van de meest voorkomende aandoeningen wereldwijd waar miljoenen honden, katten en paarden aan lijden.Een goede diagnose vergt een systematische aanpak met klinisch onderzoek van de patient, vaak microscopisch onderzoek, het verhaal van de eigenaar en het uitsluiten van eventuele andere mogelijke oorzaken van de klachten.

De maand november is uitgeroepen tot Allergy Awareness Month, om allergie bij huisdieren onder de aandacht te brengen.

Heeft uw dier:

  • Regelmatig last van pijnlijke, jeukende,stinkende of ontstoken oren?
  • Elke dag jeuk? U kan dat merken aan likken, krabben, schudden met de kop, knagen, schuren
  • De behoefte regelmatig de poten te likken of eraan te knagen?
  • Huidproblemen in het algemeen, zoals roodheid, schilfers, korstjes, kaalheid?
  • Regelmatig maagdarmproblemen, zoals braken of diarree?

Als u uw dier hierin herkent, kan het zijn dat er een allergie speelt.

Ruim genomen zijn er 2 mogelijkheden voor een allergie: een voedselallergie of een omgevingsallergie (pollen, huisstofmijt, huidschilfers). De klachten bij een allergie worden veroorzaakt doordat het immuunsysteem overmatig en heftig reageert. Deze reactie komt na fysiek contact, of na inname of na inhalatie met/van de allergenen ( bijv de pollen).

Qua diagnostiek begint het allergieprotocol altijd met een test op een eventuele voedselallergie, middels een speciaal dieet van 8-12 weken. Pas daarna kunnen we gaan kijken naar een eventuele omgevingsallergie.

Denkt u dat uw dier misschien een onderliggende allergie heeft of heeft u in het algemeen vragen over allergie bij onze huisdieren? Neem gerust contact met ons op! (033 461 1202)

Team De Berg