November: Maand van de Diabetes
Het is weer november. Misschien laat u uw snor wel staan in verband met Movember maar het is ook de maand van Allerheiligen ( met wafels, pannenkoeken en beignets), Sint Maarten (zingend snoep ophalen langs de deuren) en de intocht van Sinterklaas (pepernoten, borstplaat en gevulde speculaas). En natuurlijk is het op 14 november Wereld Diabetes Dag.
Wat is Diabetes nou precies?
Diabetes mellitus, ook bekend als suikerziekte, komt ook voor bij onze huisdieren. Insuline is het hormoon dat ervoor zorgt dat glucose (suiker) vanuit het bloed de lichaamscellen in kan gaan, waar het de brandstof voor deze cellen is. Bij diabetes gaat het mis met het insuline en hoopt de glucose zich op in het bloed omdat het de cellen niet in kan gaan.
Diabetes kent bij huisdieren twee vormen. Bij de ene vorm wordt er, als gevolg van een auto-immuunaandoening, te weinig insuline aangemaakt in de alvleesklier (Type I). Bij de andere vorm wordt er wel insuline aangemaakt, maar worden de cellen steeds ongevoeliger voor insuline, waardoor de vraag steeds groter wordt en de insuline-producerende cellen uitgeput raken (type II).
Type I zien we minder vaak en vooral bij de hond. Type II kan het gevolg zijn van bepaalde medicijnen, maar zien we het meest bij katten met een minder actieve leefstijl en overgewicht.
Wat valt u op aan uw huisdier?
Wat bij u thuis opvalt als uw huisdier diabetes heeft, is dat hij of zij veel gaat drinken en plassen. Ook kan hij afvallen terwijl hij wel goed eet. Soms treedt sneller een blaasontsteking op door een hoog gehalte aan suiker (glucose) in de urine. Soms zien we vooral misselijkheid en sloomheid.
De behandeling:
Net zoals bij mensen met type II diabetes kan er in een vroege fase van de diabetes (pre-diabetes) verbetering bereikt worden met aanpassingen in beweging en voedsel.
In tegenstelling tot bij mensen bestaan er voor huisdieren geen pillen die de insulinegevoeligheid doen toenemen en zal altijd een behandeling met 2x daags een injectie insuline moeten worden ingesteld. Maar als je er vroeg bij bent en uw huisdier goed ingesteld raakt, heeft hij of zij 25% kans dat hij of zij in remissie gaat ( geen insuline meer nodig heeft).
Net als bij mensen wordt de diabeteszorg bij huisdieren steeds beter: er komen meer insulinesoorten, er zijn speciale voedingen en de controles om complicaties op langere termijn op tijd op te merken, worden beter. We hebben bij ons op de praktijk de eerste flash monitor sensoren al geplaatst, waarbij de glucosewaarde in het bloed thuis met een app op de telefoon is af te lezen.
Veel mooie ontwikkelingen dus, maar het moet gezegd: ook hier geldt: voorkomen is beter dan behandelen ( genezen is niet mogelijk, helaas).
Één dag voor de diabetes vinden we voor de dieren in onze praktijk te weinig, daarom is het deze hele maand november Diabetes Maand.
Dus kijk deze maand eens kritisch naar uw hond of kat: Heeft uw kat meer weg van Garfield of de Grote Rode Kater dan van Tom (van Jerry)? Was uw hond of kat bij zijn laatste controle weer wat aangekomen terwijl u van plan was hem wat te laten afvallen? Komt hij/zij niet verder dan de achtertuin? Bestaat spelen uit liggend een beetje met een pootje naar een lichtje zwaaien of is spelen helemaal niet meer aanbod? Misschien wordt het tijd wel voor wat aanpassingen in zijn/haar leefstijl.
Gratis glucosewaarde controleren:
Heet u naar aanleiding van deze mail twijfels over het gewicht van uw huisdier, of vraagt u zich af of uw huisdier diabetes zou kunnen hebben?
Laat de glucosewaarde van uw huisdier dan gratis controleren!
Onze paraveterinair Ingrid Hilbrands is diabetes consulente en zal op donderdag 10 en 24 november sochtends voor jullie klaar staan. Tevens is ze voedingsconsulte en kan ze een goed advies geven rondom het gewicht van uw huisdier.
We zien u graag!
Team De Berg