Registratie honden per 01-11-2021

26 oktober 2021
De Berg

Registratie van honden

In Nederland is het chippen en registreren van honden verplicht. De registratieplicht geldt voor elke hond die na 1 april 2013 is geboren of uit het buitenland komt. Vanaf 1 november 2021 komen hier regels bij.

In Nederland is de vraag naar honden erg groot. Niet alle honden komen van goede fokkers. Een groot deel van de hondenhandel is illegaal. Hierbij wordt er weinig rekening gehouden met het welzijn en de gezondheid van de honden. Extra regels zijn dus hard nodig.

Met de nieuwe regelgeving worden fokkers, importeurs, dierenartsen en chippers geregistreerd. Hierdoor komt er een beter controle op de hondenhandel.

Wat veranderd er per 1 november?

 • Naast de chip- en registratieplicht die geldt sinds 1 april 2013, wordt het Europees dierenpaspoort ook verplicht. Als u een hond koopt moet hij/zij met een Europees dierenpaspoort worden overgedragen.
 • Het is belangrijk dat u bij de aankoop van uw nieuwe hond altijd checkt of hij/zij voorzien is van een chip, dat de chip geregistreerd is en dat er een Europees dierenpaspoort aanwezig is. Sluit de koop niet als deze 3 dingen niet in orde zijn.
 • Wanneer de koop is gesloten, zet u de chip over op uw naam. Dit kan via het portaal waarbij de chip is aangemeld.
 • Bij overlijden of vermissing moet de hond afgemeld worden in het portaal.

Krijgt u hond zelf een nestje of importeert u een hond uit het buitenland?

 • Wanneer uw hond zelf een nestje krijgt of wanneer u een hond importeert vanuit het buitenland, dan moet u een Uniek Bedrijfsnummer (UBN) aanvragen voor het niet bedrijfsmatig houden van honden. Dit nummer heeft u nodig als u uw dier(en) laat chippen door een dierenarts of chipper. Via https://mijn.rvo.nl/bedrijfsmatig-huisdieren-houden kunt u direct uw UBN nummer aanvragen.Fokkers en importeurs registreren zich zelf bij ons. Zij krijgen dan een UBN nummer. Heeft u als bedrijfsmatige fokker of importeur al een UBN nummer? Dan kunt u gewoon dat nummer gebruiken. Een UBN nummer is nodig om uw hond te registreren. Zorg daarom dat u uw UBN nummer bij de hand heeft als u uw hond(en) bij een dierenarts of chipper laat chippen.
 • Pups moeten binnen 7 weken na de geboorte gechipt worden én een paspoort hebben.
 • De dierenarts of chipper registreert bij een aangewezen portaal dat de hond is gechipt. Daarbij is ook het UBN nummer van de houder nodig. Als fokker registreert u de geboorte van de pup bij een aangewezen portaal. Dit doet u ook met het chipnummer van de moeder.
 • Het EU-dierenpaspoort wordt verplicht voor alle honden.
 • De dierenarts registreert het paspoort bij een aangewezen portaal.
 • Als importeur laat u de eerste registratie van uw hond door een dierenarts doen. Dit moet binnen 2 weken na aankomst in Nederland gebeuren. De dierenarts registreert de import, de chip en het paspoort bij een portaal.
 • Komt de hond uit een derde land en heeft hij geen EU-dierenpaspoort? Dan geeft de dierenarts een EU-dierenpaspoort voor de hond af.

Heeft u nog vragen dat helpen wij u graag.

Ook kunt u uitgebreide informatie vinden op https://www.rvo.nl/onderwerpen/agrarisch-ondernemen/dieren-houden/identificatie-en-registratie-dieren/honden