Update 4 Coronavirus: onze huisdieren
Er lopen inmiddels verschillende onderzoeken in binnen-en buitenland om de rol van onze (landbouw-)huisdieren rondom het corona virus en de ziekte COVID-19 op te helderen. Vooralsnog gelden de volgende omgangsadviezen ( deze zijn niet veranderd tov de eerdere update):
Eigenaren met corona (COVID-19) of eigenaren met klachten die passen bij corona moeten intensief contact met hun huisdier vermijden ( niet laten likken, niet knuffelen, aaien mag wel) en de zorg ( zoals het uitlaten van een hond) overdragen aan mensen zonder klachten, die hierbij de algemene hygienemaatregelen in acht nemen. Honden van eigenaren met corona mogen dus nog gewoon uitgelaten worden en mogen dan ook contact hebben met andere honden. Katten van eigenaren met corona hoeven niet binnen te worden gehouden. Deze adviezen komen voort uit een voorzorgsprincipe, om eventuele overdracht van het virus van de eigenaar naar het dier te voorkomen. Ook adviseert het RIVM om veehouders met corona of klachten die passen bij corona contact met hun landbouwhuisdieren te vermijden, niet in de stal te komen en mensen zonder klachten voor hun dieren te laten zorgen. Indien dit niet mogelijk is, mogen veehouders, dierenartsen en medewerkers in de voedselproducerende sector met milde klachten ( neusverkouden, niezen, hoesten, verhoging tot 38C maar geen koorts) wel in de stal komen maar ook dan dient direct contact met de dieren te worden vermeden.
De kans dat een dier besmet wordt met dit specifieke corona virus is vooralsnog erg klein en daarbij is onduidelijk welke klachten een dier dan zou ontwikkelen. Bij onverklaarbare klachten aan de luchtwegen of het maagdarmkanaal, in combinatie met intensief contact met een persoon met corona, moet een dierenarts contact opnemen met de NVWA (Nederlandse Voedsel-en Warenautoriteit) en is het advies thuisquarantaine van het huisdier, in afwachting van verdere adviezen van de NVWA.
Zieke dieren die niet verdacht worden van dit corona virus kunnen gewoon naar de dierenarts, ook als in het huishouden wel klachten passend bij corona voorkomen. Wel dient het zieke dier dan door iemand zonder klachten naar de dierenarts gebracht te worden ( na telefonisch overleg).
Algemene hygiënemaatregelen voor omgang met dieren:
• Gezelschapsdieren niet laten likken en handen wassen na contact met gezelschapsdieren, hun voedsel of uitwerpselen.
• Was je handen vaak met zeep en water gedurende minstens 20 seconden, vooral na gebruik van het toilet; voor het eten; na het snuiten van je neus, hoesten of niezen; en tussen bezoeken van cliënt/patiënt.
• Als zeep en water niet direct beschikbaar zijn, gebruik dan een handdesinfecterend middel op alcoholbasis met 60 tot 75 procent alcohol.
• Plaats handdesinfecterend middel, reinigingsdoekjes en tissues in alle onderzoeksruimten, vergaderruimten, toiletten, pauzekamers en andere gemeenschappelijke ruimtes.
• Raak je ogen, neus en mond niet aan met ongewassen handen.
• Hoest of nies in je elleboog of gebruik een tissue om je neus en mond te bedekken en gooi de tissue vervolgens in de prullenbak.
• Houd 1,5 m afstand tot bezoekers van de praktijk.
Onderzoek eerder vastgestelde besmettingen bij honden en katten de afgelopen weken
In Nederland zijn geen gevallen bekend van met corona besmette (landbouw-) huisdieren. Wereldwijd zijn er inmiddels 2 honden en 2 katten positief getest op het virus, dat wil zeggen dat het virus is aangetroffen op swabs ( wattenstaafjes) van mondholte, neusholte of in braaksel/ontlasting. Bij de allereerst gemelde hond in Hong Kong is inmiddels vastgesteld dat deze hond daadwerkelijk een infectie heeft meegemaakt. De besmetting was dus geen omgevingscontaminatie, het virus heeft daadwerkelijk een infectie in de hond veroorzaakt. Beide honden woonden bij verschillende corona patienten en het is aannemelijk dat de besmetting is overgedragen van mens op hond. Beide honden waren niet ziek. Een van de 2 katten had wel klachten, zowel van de luchtwegen als van het maagdarmkanaal maar het is niet zeker of deze klachten dan ook door het corona virus veroorzaakt zijn. De kat is inmiddels weer beter.
Naar aanleiding van deze besmettingen bij huisdieren heeft in Belgie het wetenschappelijk comite van het Federaal Agentschap voor de veiligheid van de voedselketen onderzoek uitgevoerd, waarbij de conclusie is dat de kans dat een besmet huisdier een ander dier of mens besmet verwaarloosbaar klein is ten opzichte van de mens op mens besmetting.
Er zijn wereldwijd geen aanwijzingen dat landbouwhuisdieren besmet kunnen raken met dit type corona virus.
Uiteraard zijn verder studies nodig on te begrijpen of en hoe huisdieren door dit type corona virus ( SARS- CoV-2) getroffen kunnen worden. Mogelijk worden de eerdere genoemde adviezen aangepast naarmate deze studies voortduren.
Bron: oa OIE en RIVM