Update Westnijlvirus bij het paard

14 juli 2020
De Berg

In tijden van mooi weer zien we natuurlijk ook weer meer insecten, waaronder muggen. Muggen kunnen bij meerdere ziekten en ongemak een rol spelen en zo ook bij het Westnijlvirus bij het paard en de mug. Hierbij een update over deze ziekte.

Het Westnijlvirus is een virus dat bij (trek-)vogels voorkomt,wordt door muggen overgebracht en kan ziekte veroorzaken bij mensen en paarden. Het virus gaat in normale situaties niet van dier op dier of van dier op mens of van mens op mens over. Voor overdracht zijn de muggen nodig. In geval van bloed-of orgaantransplantatie bij de mens is infectie niet uitgesloten.

Het virus heeft zich de laatste jaren langzaam uitgebreid en komt inmiddels ook voor in grote delen van Europa,waaronder Duitsland. Klinische symptomen bij het paard bestaan uit sloomheid, niet willen eten, koorts, vage koliek, stijfheid en soms zenuwsymptomen ( lopen als een dronkenman, spiertrillingen, niet willen/kunnen opstaan en afwijkend gedrag).

Bij de mens zien we in 80% van de gevallen geen symptomen en bij 20% gaat het om griepachtige verschijnselen zoals koorts, hoofdpijn en spierpijn.

Er bestaat geen therapie tegen Westnijl. Behandeling is ondersteunend, bijvoorbeeld met een koortsremmer.

Preventie is dus heel belangrijk, voor het paard moet u denken aan:

  • Bescherming tegen muggen met antimuggenmiddelen of een muggendeken
  • Plekken met stilstaand water vermijden: waterbakken en andere plekken waar water in blijft staan elke 1-2 dgn verschonen. Denk ook aan vuile dakgoten, oude autobanden, emmers,bloempotten en teilen.
  • Vaccineren

Vaccineren

Er zijn verschillende goede vaccins beschikbaar. Begin op tijd: de eerste vaccinatie in april en de tweede 3-4 weken later in mei, dan is het dier optimaal beschermd in de zomer. Vervolgens moet het paard 1x per jaar gevaccineerd worden, liefst in april / mei. De vaccinatie beschermt pas na 2-3 weken na de tweede basisvaccinatie. Wachten met vaccineren totdat het virus officieel in Nederland is opgedoken lijkt daarmee dus niet verstandig.