Vleermuizen slapen onderste boven

10 november 2017
De Berg

Vleermuizen slapen onderste boven, de pootjes van een vleermuis hebben een ‘blokkeersysteem’ dat de spieren in de pootjes gaan op slot. Waarom ze onderste boven hangen is niet helemaal bekend.
Een vleermuis kan niet op zijn pootjes staan, daar zijn ze te zwak voor. Het lukt het dier bovendien niet om net als vogels vanuit een normale positie weg te vliegen. Dus maakt het beest handig gebruik van de zwaartekracht. Hij hoeft zich maar te laten vallen en zijn vleugels uit te slaan, en dan fladdert hij razendsnel weg.
De meeste soorten vleermuizen eten insecten, deze vangen ze in de lucht of ze eten fruit.
In de winter zijn er te weinig insecten om te eten daarom houden de vleermuizen een winterslaap. Een winterslaap van een vleermuis duurt ongeveer 4 maanden. Ze gaan vaak in de winterslaap als de buitentemperatuur vaak onder de 10 graden Celsius komt. Meestal slapen ze in een spleet tussen de muren. De omstandigheden waarin ze slapen zijn voor hen heel belangrijk. Het mag niet te koud zijn maar ook niet te warm, zo tussen de 5 en 10 graden. Het belangrijkste is dat het vochtig is zodat de vleermuis niet uitdroogt.