Vraag van de maand: Maart
Hoelang kan een pad erover doen om de weg over te steken?
Lees hieronder het antwoord!
Ieder jaar begin maart begint de paddentrek! Wanneer precies hangt oa af van de temperatuur en de neerslag.
De padden worden wakker uit hun winterslaap en trekken naar een poel of sloot om daar te paren en hun eieren af te zetten. Tijdens deze trek vanuit het bos moeten de padden vaak wegen oversteken. Doordat ze net uit winterslaap komen, zijn ze nog erg traag en kunnen daarom wel een half uur nodig hebben om een weg over te steken! Als man en vrouw elkaar tijdens dit oversteken tegenkomen, kruipen ze op elkaar (dubbeldekkers) en zijn dan nog langzamer…Er kunnen dan ook veel slachtoffertjes vallen door het verkeer. Om dit leed zoveel mogelijk te voorkomen, probeert men de padden op strategische punten over te zetten. Zo kunnen er veel levens worden gespaard.
In onder andere Soest is er een Paddenwerkgroep opgezet: er worden door vrijwilligers schermen opgezet om oversteken te voorkomen ( bijv tussen een weiland en de straat) en de padden worden opgevangen in emmers die langs deze schermen zijn geplaatst. Deze emmers worden door de vrijwilligers sochtends om 7u en savonds tussen schemering en 22u geleegd. Ter voorbeeld: in 2016 zijn op deze manier wel 1100 padden gered!
De trek naar de poelen duurt ongeveer 3-4 weken. Na het paren en het afzetten van de eieren trekken de padden zich weer terug in de bossen. Hoelang een pad bij de poelen blijft, verschilt. Maar omdat de padden op de terugweg niet meer zo traag zijn ( het is dan ook warmer) en omdat er geen dubbeldekkers meer zijn, is er bij de terugkeer geen hulp / afscherming nodig. De meeste padden zullen de omliggende bossen dan weer veilig bereiken.
bron IVN