Waarom heeft koe 4 magen?

13 september 2017
De Berg

Waarom heeft een koe 4 magen?

Koeien zijn herbivoren ofwel echte planteneters. Daarvoor heeft een koe een ander spijsverteringsstelsel dan de mens, een koe heeft maar liefst vier magen. De eerste drie magen doen het voorwerk om het gras te verteren.

De pens
Als de koe aan het grazen is slikt ze het gras bijna zonder te kauwen door. Het komt dan in de eerste maag: de pens. De pens is heel groot, er past wel 120 liter in. Als de pens vol is komt het voedsel in kleine stukjes terug in de mond, zodat de koe het kan herkauwen.

De netmaag
De tweede maag is de netmaag. De netmaag wordt zo genoemd, omdat de wand van deze maag op een (vis)net lijkt. Hier wordt het voer voorbereid op de vertering. Het voer wordt in kleine balletjes gerold en opnieuw herkauwd.

De boekmaag
De derde maag is de boekmaag. De boekmaag wordt zo genoemd omdat de binnenwand van deze maag sterk is geplooid. Deze plooien lijken op de bladen van een boek. Hier wordt het vocht uit het voedsel, ook worden er mineralen uit het voedsel opgenomen.

De lebmaag
Als vierde en laatste komt de lebmaag. Deze maag lijkt het meeste op de maag van een mens. Hier wordt het voedsel verteerd in heel zuur maagsap zodat het in de darmen opgenomen kan worden.
Via de darmen worden alle belangrijke voedingsstoffen in het bloed opgenomen en door het lichaam gevoerd. Deze voedingsstoffen komen ook in de uier, waar de melk wordt gevormd.