Warmtetips

15 juni 2023
De Berg

We hebben er even op moeten wachten maar het is dan eindelijk zover, de zomerse temperaturen zijn ingetreden. Velen van ons worden daar blij van, maar er zitten natuurlijk ook nadelen aan. Tijdens deze warme dagen ligt oververhitting op de loer.

Hieronder een aantal tips om uw huisdier ‘cool’ te houden:

Hond: 
1) Laat uw hond nooit lange tijd in de zon of in de warmte (vooral ook niet in de auto! dit geld al voor temperaturen boven de 15 graden) zitten of liggen.
2) Zorg voor voldoende schaduwrijke plekken in huis, tuin en tijdens uitjes.
3) Plan grote wandelingen in de koelte van de ochtend en laat op de avond.
4) Zorg altijd voor voldoende koel vers water.
5) Beperk de lichaamsbeweging van uw viervoeter. Laat hem niet te uitbundig ravotten, te lang achter een bal of stok aanrennen en laat hem niet aan de fiets mee lopen. Let op! Asfalt in de zon wordt bij een buiten temperatuur van 25 graden al snel 50 graden en dus heet voor de pootjes!
6) Houd uw jonge pup en bejaarde viervoeter op warme dagen lekker koel. Net als bij de mens het geval is, hebben de jonge en oudere hond nog meer te lijden van warmte.
7) Neem uw hond niet mee naar het strand of recreatieterreinen e.d. tenzij hij daar op een beschaduwde plaats kan liggen, regelmatig in het water kan afkoelen en steeds over vers drinkwater beschikt.

Kijk voor de symptomen van oververhitting op: https://dierenkliniek-deberg.nl/hond/hitte-oververhitting/

Cooling vest

Wist u dat wij een speciaal vest hebben om uw hond koel te houden op warme dagen. Het zogeheten ‘ Dry Cooling Vest ‘. Het vest wordt geactiveerd door het te vullen met een kleine hoeveelheid vers water, waarna direct de koeling start tot 15 graden onder de omgevingstemperatuur gedurende 1-3 dagen! Ook bestaan er tegenwoordig bandana’s en speciale matten die verkoeling geven.

Kat:
1) Laat u kat rusten in een koele ruimte, eventueel met airconditioning. Of geef uw dier de kans om de schaduw op te zoeken.
2) Smeer een dun behaarde kat gerust in met zonnecrème. Wij hebben speciale niet giftige zonnebrandcrème voor u. Extra aan te bevelen bij witte neuzen en oren ivm risico op huidproblemen!
3) Zorg voor genoeg drinkwater en ververs het regelmatig.
4) Laat spelletjes beter achterwege, want die vragen te veel energie van uw kat.

Kijk voor de symptomen van oververhitting op: https://dierenkliniek-deberg.nl/kat/hitte-oververhitting/

Konijn:
1) Zorg ervoor dat het hok van het konijn nooit in de volle zon staat.
2) Leg eventueel (vochtige) witte lakens over het hok of het ren. Zorg er wel voor dat er een luchtstroom blijft, dus hang deze bijvoorbeeld niet voor de ingang van het hok.
3) Zorg dat er voldoende schaduwplekken zijn waar u konijn zich kan terugtrekken.
4) Zorg dat uw konijn altijd toegang heeft tot schoon drinkwater.
5)Maak een stuk van de bodem van het hok leeg, dit kan koeler zijn voor het konijn om op te liggen. U kunt bijvoorbeeld ook een koelelement of een fles met koud water in het hok leggen waar uw konijn tegenaan kan liggen. Gebruik hiervoor geen koelelementen die uw konijn makkelijk kan stukbijten. Er bestaan ook speciale koelmatten voor huisdieren.
6) Maak de oren nat met lauwwarm water.
7) Woont uw konijn binnen? Zorg er ook dan voor dat er koele plekken zijn waar hij of zij zich kan terugtrekken.

Kijk voor symptomen van oververhitting op: https://dierenkliniek-deberg.nl/konijn-knaagdier/hitte-oververhitting/

Tip!: Ook het vliegenseizoen is weer van start en deze kunnen voor nare problemen zorgen bij uw konijn. De vliegen kunnen eitjes leggen in de vacht van uw konijn waardoor er maden ontstaan. U kunt dit voorkomen door horren over het hok van uw konijn te leggen of uw konijn maandelijks in te sprayen met een no-myiasis of anti-myiasis spray.

 

Wij wensen u en uw huisdier een hele fijn zomer en zorgeloze warme dagen  toe!

Met vriendelijke groet,

Team Dierenkliniek de Berg