Vraag van de maand: Juni

1 juni 2024
De Berg

Mag je alle dieren als huisdier houden?

Lees hieronder het antwoord!

Nee, je mag niet alle dieren als huisdier houden, gelukkig maar. Er bestaat een lijst van dieren die je wettelijk als huisdier mag houden, de Huis- en Hobbydierenlijst, die vanaf 1 juli 2024 zal gelden. Deze lijst gaat over zoogdieren ( dieren waarvan de jongen bij de moeder drinken). Apen, tijgers en giraffen staan bijvoorbeeld niet op deze lijst…

Er bestaat nog niet zo’n lijst voor vogels, vissen en reptielen. Deze dieren mag je dus wel als huisdier houden, tenzij er een andere wet is die dat verbiedt. Zo’n wet is bijvoorbeeld CITES ( Convention on International Trade in Endangered Species of Wild Fauna and Flora), die bedreigde diersoorten beschermd of de wet die verbiedt dat er dieren uit het wild worden gehaald. Ook voor de circusdierenlijst geldt dat de dieren die niet op de nieuwe Huis- en Hobbydierenlijst staan, straks dus niet meer gehouden mogen worden, zoals de dromedaris. Dierentuinen en wildopvangcentra zullen worden uitgezonderd van het verbod op het houden van niet-aangewezen zoogdiersoorten.

Reden waarom deze dieren niet als huisdier gehouden mogen worden zijn

  1. Ze zijn beschermd
  2. Ze kunnen ziekten overdragen op de mens
  3. Ze zijn gevaarlijk
  4. Het is erg moeilijk om ze goed en gezond te houden in gevangenschap

De organisaties die straks zullen controleren of iedereen zich aan deze nieuwe lijst en regels houdt, zijn de LID, de politie en de NVWA.

Meer informatie is oa te vinden op de site van RVO en LICG.