Slapen: hoelang slaapt een dier

Waarom slapen we eigenlijk?  Waarschijnlijk heeft slaap verschillende functies: om energie te sparen voor ons lichaam, om ons lichaam te laten herstellen en om alle indrukken van overdag te kunnen verwerken.

De dagelijkse slaapduur verschilt enorm tussen diersoorten. Het lijkt erop, dat de planteneters het minst slapen en dat zwaardere dieren minder slaap nodig hebben dan lichtere dieren. Sommige dieren slapen helemaal niet: vissen die in een school leven, slapen bijna niet. Ook trekvogels die lange reizen moeten maken, slapen dagenlang zonder slaap.

Wij slapen vaak urenlang achter elkaar, maar veel dieren slapen vaak kortere periodes en zijn tussendoor weer wakker, bijvoorbeeld om hun omgeving in de gaten te kunnen houden.

Katten kunnen wel 16-20u per dag slapen, honden 12-14u per dag,een paard 2-3u per nacht een diepe (REM) slaap en meerdere keren 10-20min verdeeld over de nacht, een hamster 14u per dag en natuurlijk vooral overdag, een tijger 16u per dag, een vleermuis 18-19u per dag en een winterslaap van 3 maanden lang, een python 18-19u per dag…

Net als mensen kunnen ook dieren problemen met slapen hebben. Dieren kunnen slaapaanvallen hebben (narcolepsie) of tijdens hun slaap even stoppen met ademen (slaap apneusyndroom) of juist tijdens hun slaap heftig bewegen (REM-slaapstoornis). En natuurlijk kunnen ze ook luid snurken. Men denkt dat dieren ook kunnen dromen, maar dat zullen we nooit zeker weten omdat ze het ons niet kunnen vertellen! Een extra bijzonder dier wat betreft slapen is de dolfijn: dit dier haalt adem via zijn blaasgat. Dit gat moet dus altijd boven water blijven, waardoor een dolfijn altijd in beweging moet blijven; ook tijdens het slapen. Daarom slaapt bij een dolfijn altijd maar 1 hersenhelft tegelijk. Als de linkerhelft van de hersenen slaapt, blijft het linker oog open en gaat het rechter oog dicht. Dat halfslapen geldt bijv ook voor vogels.

En jij, hoelang slaap jij?