Katten en leeuwen: het verschil

De kat en de leeuw zijn ver weg familie van elkaar. De familie van de katachtigen (Felidae) bestaat uit een groep van de kleine katachtigen, waar onze huiskat bij hoort, maar ook de poema en de lynx. De andere groep is die van de grote katachtigen (Pantherinae), waar de leeuw bij hoort, naast bijvoorbeeld de tijger en het luipaard.

 

 

Een groot verschil tussen de kleine en de grote katachtigen is dat de grote katten meestal kunnen brullen, zoals natuurlijk de leeuw. De brul van het mannetje is luider dan die van het vrouwtje. Zo’n brul is soms wel over 8 kilometer te horen! Via deze brul praten de leeuwen met elkaar. Onze huiskat kan alleen mauwen. Spinnen kunnen ze alle twee. Waarom een leeuw brult weten we niet echt. Het zou logischer zijn als een leeuw net als onze kat miauwt, omdat dat beter hoorbaar is op de open vlaktes waarde leeuw leeft. Misschien komt het omdat de leeuw veel groter is dan onze kat.

Een ander verschil is dat leeuwinnen ongeveer 100 dagen drachtig (zwanger) zijn, onze poezen maar ongeveer 60 dagen. Een huiskat prima alleen kan leven, maar dat de leeuwen altijd in groepen leven. Zo’n groep bestaat meestal uit 5 volwassen vrouwtjes, 1 of 2 volwassen mannetjes en hun nakomelingen. Sommige groepen bestaan uit wel 30 leeuwen! De vrouwtjes gaan vaak samen op jacht. Door zijn grootte en zijn wilde manen staat de leeuw vaak bekend als Koning der dieren. Onze kat kan natuurlijk ook jagen, op muizen en vogels bijvoorbeeld.