Wat mag mijn konijn eten aan groente en fruit?

Het dieet voor je konijn bestaat uit een combinatie van hooi, biks, groente/kruiden en natuurlijk vers water. Fruit en snoepjes zijn een lekkernij voor je konijn en dat mogen ze maar in kleine mate krijgen. Naast het voer dat jij aan je konijn geeft, moet hij ook de blindedarmkeutels die hij produceert, opeten.

Blindedarmkeutels ( caecotrofen) zijn niet de droge, ronde keutels die je in het hok ziet liggen, maar zachte, kleverige keutels. Als het goed is, zie je die nooit in het hok liggen, want je konijn eet die rechtstreeks uit de anus op. Vindt je ze wel, dan klopt er iets niet. Waarschijnlijk krijgt je konijn dan teveel biks of fruit/snoepjes en zit hij te vol om de belangrijke keutels op te eten. Deze keutels gaan dan vastplakken aan zijn billen, wat risico geeft op vliegen en hun eitjes op je konijn. Ook mist je konijn dan belangrijke voedingsstoffen uit deze keutels. Zie je die keutels in het hokken liggen ( dus zacht en kleverig en ze lijken op een druiventrosje), neem dan contact met ons op voor overleg.

Geef je konijn elke dag minimaal zoveel hooi als dat je konijn groot is. Meer mag altijd. De vezels in het hooi zijn ongelooflijk belangrijk voor de darmen van je konijn.

Geef je konijn daarnaast ook biks, voor de benodigde vitaminen en mineralen. Geef liever geen gemengd voer: je konijn zal hiervan alleen het lekkere snoepen en de gezonde dingen laten liggen. Zo zal hij voedingsstoffen tekort komen. Je konijn mag 20 gram biks per kg lichaamsgewicht. Dat is vaak minder dan je denkt, weeg het maar eens op de keukenweegschaal!

Van groenten is het belangrijk dat je meerdere soorten in combinatie geeft, liefst 3 groenten per dag. Geef maximaal 50-100 gram per kg lichaamsgewicht en bouw het rustig op, niet teveel in een keer, dan is er kans op gasvorming of diarree.
Geef fruit met mate, omdat de suikers in het fruit je konijn dik kunnen maken en konijnen diarree kunnen krijgen van teveel fruit.
Een korstje brood mag ook, maar niet teveel.
En geef liever geen snoepjes of knaagstengels uit de dierenwinkel, je konijn wordt er te dik van. Verwen je konijn dan liever met wat fruit of groente.
Lik- en knaagstenen
kunnen blaasproblemen geven, dus zijn niet geschikt voor je konijn.

Hieronder zie je een lijstje met groenten en fruit die geschikt of niet geschikt zijn voor je konijn

Geschikte Groenten

aardpeer-alfalfa-andijvie-biet-bleekselderij-bloemkool-boerenkool-broccoli-chinese kool
cichorei-courgette-ijsbergsla-knolselderij-komkommer-koolrabi-koolraap-luzerne
mais (alleen de bladeren en stengels, oppassen met de kolven!)
paksoi-paprika (niet de plant, alleen de rijpe vrucht)-pastinaak-pompoen (met mate)
radijs-ruccola-selderie-sla (met mate)-spinazie-spruiten-spruitkool-spurrie-taugee
tomaat (alleen rijpe tomaten, geen tomaten die niet goed rijp zijn en ook de plant niet)
veldsla-venkel-waterkers-witlof-wortel (ook het loof!)-zonnebloem

Groenten die je niet mag geven

Bieslook
Prei
Ui
Knoflook
Rabarber
Kool
Aardappel(schillen)

Geschikt Fruit

aardbeien-ananas-appel*-banaan-bosbes-bramen-druiven*-druivenstruik (bladeren en takken)
frambozen (ook de takken en bladeren van de struik)-grapefruit
kersen* (Alleen de rijpe kersen, zonder pit. Bomen, bladeren en bloesems zijn giftig).
mandarijn*-meidoorn (bessen)-meloen-nectarine (niet te veel)-papaja-peer*-rode bessenstruik
sinaasappel*-veenbes-watermeloen-zwarte bessenstruik

De meeste fruitbomen zijn veilig, met één belangrijke uitzondering: Let op dat je geen vruchten, pitten of takken geeft van steenvruchten (oa. pruimen, perziken, abrikozen, avocado’s, olijven, dadels, walnoten en mango’s. ) De enige uitzondering hierop zijn rijpe kersen, die mogen konijnen wel (met mate).

* Het is ook aan te raden voorzichtig te zijn met het voeren van fruit met pitten er in. Appelpitjes, perenpitjes, druivenpitten, ze bevatten allemaal grondstoffen voor blauwzuur (cyanide). En dat is giftig. In kleine hoeveelheden kan een konijnenlijfje het wel afbreken, maar konijnen zijn niet zo groot, het is dus lastig te zeggen waar de veilige grens is. Wij raden dus aan om pitten te verwijderen voor je fruit aan konijnen voert.

Kruiden

Kruiden kunnen invloed hebben op de werking van medicijnen die de dierenarts voorschrijft. Voorbeelden van kruiden die invloed hebben zijn bijvoorbeeld weegbree, valeriaan, kruidenpreparaten met groene thee, sint janskruid, echinacea, mariadistel, knoflook en rode salie. Geef jij kruiden en krijgt jouw huisdier ook medicatie van de dierenarts? Geef dat dan altijd aan bij de dierenarts en vraag of het kwaad kan. Je wil niet dat de kruiden de werking van de medicijnen versterken of verzwakken.

Geschikte kruiden

aardbeiblad-basilicum-berkenblad-brandnetel (alleen gedroogd of heel jong)-braam (takken, bladeren en vruchten zijn veilig)-citroenmelisse-dille-dovenetel-duizendblad-echinacea-gierst (hiervan wordt stro gemaakt)-goudsbloem
haver (hiervan wordt hooi en stro gemaakt)-hazelaar-herderstasje-kamille-korenbloem-komkommerkruid (bernagie)
marjolein-munt-paardebloemblad-peterselie-pepermunt-roos (niet uit bloemenwinkel ivm pesticiden)-rozemarijn
salie-tarwe (hiervan wordt stro gemaakt)-tijm-valeriaan-viooltje-wilgenblad-zonnebloembladeren

Bomen

Van onderstaande boomsoorten is het veilig om takken en bladeren als knaagmateriaal te geven. Geef alles wel met mate, te veel van hetzelfde is niet goed. Ook is het niet de bedoeling dat ze bijv. minder hooi gaan eten door een grote hoeveelheid knaaghout. Zorg er voor dat het altijd onbespoten takken en bladeren zijn! Was de takken ook altijd goed en geef liever geen takken waar vogelpoep op zit.

Er zitten giftige stoffen in de planten en vruchten van steenvruchten waar konijnen niet tegen kunnen. Cyanogene glycosiden, deze stoffen worden omgezet in het konijnenlijfje naar oa cyanide. In de meeste gevallen merk je het pas nadat ze er meerdere keren of echt grote hoeveelheden van gegeten hebben. Het veroorzaakt ademhalingsproblemen, hartstilstand, kreupelheid, en schildklierproblemen.

De enige uitzondering wat betreft steenvruchten zijn rijpe kersen, die mogen konijnen wel (maar wel met mate).

Verder zitten deze stoffen ook in vlierbessen, onbewerkt lijnzaad, amandelen en cassave en in de pitten van appels en peren.

Geschikte bomen

Appelboom (geen sierappel)-bamboe-beuk (beukennootjes wel met mate)-berk-eik-els-hazelaar (hazelnoten wel met mate!)-perenboom-populier-tamme kastanje (takken, kastanjes wel met mate!)-wilg (alle soorten)