De wolf is de voorouder van onze huishond. Beide dieren zijn oorspronkelijk roofdieren en leven in de natuur in groepen: de roedel. Voor onze huishond is het gezin zijn roedel. Een wolf jaagt altijd volgens een vast patroon, onze hond kan ook voor zijn lol ergens achteraan jagen. Dat zal een wolf nooit doen, omdat dat teveel energie kost. Deze energie heeft de wolf nodig om te kunnen overleven in het wild. Daarom spelen volwassen wolven ook niet, onze honden natuurlijk wel. Ook zijn de huishonden over het algemeen minder agressief naar mensen dan de wolf. En honden zijn minder bang voor nieuwe dingen dan de wolf.
De dingo is nog een primitieve hond die nog echt in het wild leeft, in Australië. De dingo’s zijn een stuk kleiner dan wolven en ongeveer zo groot als een gemiddelde hond van 10 tot 20 kilogram. Wolven kunnen wel 80 kilogram wegen, net als de grote hondenrassen, zoals de Mastiff.
Het gebit van de hond en wolf zijn nog hetzelfde en bedoeld om vlees te eten. Met de scheurkiezen van het gebit, scheurt de wolf zijn prooi in stukken en slikt het door. Hij kauwt dus niet. Het gehoor van wolf en hond is beter dan dat van ons, zij kunnen hogere tonen veel beter horen. Sommige honden hebben hangoren, die horen de geluiden iets minder goed. Honden en wolven kunnen beter in de schemer zien dan wij mensen.
Wolven kunnen met elkaar praten, onder andere via geluiden. Wolven en honden kunnen grommen en huilen. Een hond kan daarbij ook nog blaffen, een wolf doet dat bijna niet, alleen jonge wolven. Een hond heeft vaak verschillende soorten blaffen voor verschillende situaties.
Wolvinnen krijgen maar 1 keer per jaar een nestje, onze honden kunnen meestal 2 tot 3 keer per jaar drachtig (zwanger) worden. Sommige honden rassen, zoals de saarlooswolfhond, krijgt nog net als de wolf maar 1 keer per jaar pups. Honden lijken dus nog wel op wolven, maar er zijn ook verschillen. Er zijn veel verschillende hondenrassen en de 1 lijkt meer op de wolf dan de ander. Wolven zijn niet gewend om samen te leven met de mens. Een wolf als huisdier? Doe dat dus maar niet…