Castratie / Sterilisatie

Algemeen

Bij mannelijke dieren wordt vaak gesproken over castratie en bij vrouwelijke dieren over sterilisatie maar castratie en sterilisatie is niet hetzelfde.
Via sterilisatie wordt een dier onvruchtbaar gemaak, maar blijven de zaadballen ( testikels) of eileider ( ovaria) gewoon zitten.
Bij castratie worden de zaadballen of eileiders en / of baarmoeder verwijderd. Hierdoor wordt het dier onvruchtbaar maar wordt ook het gedrag beinvloed. In Nederland wordt sterilisatie eigenlijk niet toegepast. Zowel katers als poezen worden dus gecastreerd.

Redenen om te castreren kunnen zijn: het wegnemen van de vruchtbaarheid, beinvloeden van gedrag of gezondheidsredenen.

De operatie

Zowel de katers als de poezen gaan voor de operatie onder volledige narcose. Tevens krijgen zij vooraf pijnstilling toegediend. Indien nodig kan zuurstof of extra warmte worden gegeven.
Bij de katers worden de zaadballen verwijderd via 2 kleine snedes in het zakje (scrotum). Het zakje zelf wordt niet verwijderd maar zal uiteindelijk slinken. De snede in de huid hoeft bij de kater niet te worden gehecht, het hecht vanzelf weer snel aan elkaar.
Bij de poezen gaat het om een buikoperatie. Via een kleine snede in de buik worden de eierstokken (ovaria) en soms ook de baarmoeder (uterus) verwijderd.

Effect op het gedrag

Castratie helpt ongewenst gedrag zoals sproeien voorkomen. Ook heeft het een positieve invloed op vechtgedrag van katers.

Wanneer castreren

Katten worden geslachtsrijp tussen 5 en 8 maanden en zijn dan dus vruchtbaar. Castratie vindt meestal plaats rond een leeftijd van 6 maanden maar in sommige gevallen ook wat eerder. Tot die tijd is het advies om het kitten binnen te houden, zodat de jonge poezen niet ongewenst drachtig worden en de jonge katers niet onverhoopt te ver op pad gaan of verzeild raken in kater-gevechten en zo ziekten of verwondingen oplopen.

Na de operatie

Uw dier mag met u mee aar huis als hij of zij goed wakker is. Wij bieden uw dier als het goed wakker is, weer drinken aan. Eten geeft u pas weer in de loop van de middag, in kleine porties. Gaat de eerste portie goed, dan mag uw dier na 2 uur een volledige portie hebben. Indien uw dier binnen 24 uur niet (goed) eet, raden wij aan om contact met ons op te nemen.Om het herstel te bevorderen zou u de eerste dag bv Hill’s a/d kunnen voeren.

Ondanks dat uw dier goed wakker is, kan het bij het ophalen wel nog wat wankel of traag zijn. Zorg daarom voor een rustige en warme ligplaats voor de eerste dag, liefst apart van andere dieren en /of kinderen. Zet de kattenbak ( schoon) in de buurt. Het is raadzaam om uw dier de eerste 48uur binnen te houden. Uw dier is mogelijk wat traag in het verkeer (oversteken van de weg) en raakt nog makkelijk onderkoeld.

Pijnstilling
Een poes krijgt na castratie pijnstilling mee naar huis voor 3 dagen. Daar wordt u over geinformeerd als u uw dier komt ophalen.
Kraag / Body
Een kraag is bij deze ingreep bijna nooit nodig. De kat mag het operatiegebied gewoon wassen/likken. Doet de kat dit echter onophoudelijk, dan even contact opnemen. Indien nodig zijn er ook speciale shirts verkrijgbaar, ipv een kraag.
Herstelperiode
Het is raadzaam om uw dier de eerste 2 dagen binnen te houden. Zorg dat uw dier nergens op of af kan springen en geef hem of haar de eerste dag een rustige ligplaats.

Hechtingen
Bij de katers zijn geen huid hechtingen aangebracht, de wond sluit vanzelf. Er hoeven dus geen hechtingen verwijderd te worden!
Bij de poezen is de huid wel in verschillende lagen gehecht, maar ziet u de hechtingen meestal niet zitten; soms ziet u een paars knoopje.
Zowel bij de katers als de poezen mag de wond niet nabloeden en er mag geen vocht uitkomen.
Voor de poezen raden wij aan om in ieder geval een afspraak te maken om na 10 dagen voor wondcontrole langs te komen. Voor de katers is dit eigenlijk niet nodig, maar bij twijfel bent u uiteraard van harte welkom.

Na de herstelperiode
Sommige katers en poezen hebben de neiging wat dikker te worden na de castratie. Dit komt omdat ze wat ‘huiselijker’ worden, minder zwerven en/of vechten, en omdat ze een wat tragere stofwisseling krijgen. Het is verstandig om over te gaan op een voer wat daar op inspeelt. Wij adviseren bijvoorbeeld Neutered Satiety Balance van Royal Canin.
Let op: het kan nog tot maximaal 6-8 weken na castratie duren voordat uw kater definitief onvruchtbaar geworden is!

Complicaties
Complicaties komen bij deze ingreep zeer zelden voor. Heeft u vragen of twijfels over het verloop van het herstel, neem dan contact op. Ook graag contact opnemen indien uw dier binnen 24 uur niet eet of drinkt, sloom is of als er vocht uit de operatiewond komt.