Urine opvangen (thuis)


Tips om urine van uw kat thuis op te vangen, voor verder onderzoek.

■ Maak de kattenbak goed schoon. Spoel deze goed na met water, zodat er geen zeepresten achterblijven, deze beïnvloeden de zuurgraad van de urine.

■ Gebruik voor het opvangen van de urine speciale kattenbakkorrels, deze zijn verkrijgbaar bij uw dierenarts. Deze speciale kattenbakkorrels zijn kleine plastic korreltjes, die geen urine absorberen, waardoor u de urine later eenvoudig kunt verzamelen. Een kat vindt het wel prettig om iets in de kattenbak te hebben om te kunnen graven, een lege kattenbak zal daarom waarschijnlijk niet werken.

■ Strooi de speciale kattenbakkorrels in het midden van de kattenbak en zet de bak terug op zijn plek.

■ De urine dient zo snel mogelijk na het urineren te worden verzameld. Dit kunt u doen door de bak schuin te houden en de punt van de meegeleverde pipet op het laagste punt in de kattenbak te steken en de urine op te zuigen. Op deze manier wordt eventueel bezinksel mee opgezogen.

■ De urine kan vervolgens worden overgebracht naar de meegeleverde opvangbuis.

■ Breng de urine zo snel mogelijk na het opvangen naar uw dierenarts voor onderzoek.

■ Indien direct wegbrengen niet lukt, bewaar de urine dan in de koelkast totdat u het naar uw dierenarts kunt brengen (maximaal 4 uur).

NB1: deze manier van opvangen is niet voor alle onderzoeken geschikt. de urine die op deze manier wordt opgevangen is namelijk niet steriel. Voor sommige onderzoeken is steriele urine nodig. Steriele urine verkrijgt uw dierenarts middels een blaaspunctie.
NB2: bewaren heeft invloed op de samenstelling van urine. Veranderingen treden al op vanaf 2 uur nadat de kat heeft geürineerd.
Vandaar dat het belangrijk is urine zo snel mogelijk te laten onderzoeken.