Vaccinatie

Vaccinatie van uw kat

Kittens krijgen via de moedermelk in eerste instantie antistoffen mee. Hierdoor zijn zij de eerste weken van hun leven beschermd. Deze antistoffen worden steeds minder waardoor het noodzakelijk is om kittens vanaf 8 tot 9 weken te vaccineren. Na de eerste vaccinatie volgt een tweede, op ongeveer 12 weken leeftijd. Op die manier kan de weerstand van het kitten goed ontwikkelen. Wanneer de vaccinatie vervolgens weer herhaald moet worden, verschilt per vaccinatie.

Waar enten we eigenlijk tegen?

Kattenziekte
Dit virus veroorzaakt een ernstige, zeer besmettelijke ziekte bij vooral jonge katten. De belangrijkste klachten zijn een verminderde weerstand en problemen met maag en darmen, zoals buikpijn, braken en diarree. De dieren hebben koorts en zijn erg ziek. Sterfte treedt vaak op. Moederdieren die besmet raken, kunnen vervolgens afwijkende kittens krijgen, met hersenproblemen.

Niesziekte
Deze ziekte kan door meerdere organismen veroorzaakt worden: het herpes en calicivirus en de bacteriën Bordetella bronchoseptica en Chlamydophila. Ze veroorzaken een ontsteking aan keel, neus en ogen. De patiënt kan last hebben van koorts, neusuitvloeiing, vieze oogjes, niet willen eten, sloom en veel niezen. In ernstige gevallen kan een longontsteking optreden. Niesziekte is niet zomaar een verkoudheidje. In sommige gevallen kan er een chronische niesziekte ontstaan met een loopneus en/of ontstoken oogjes. In tijden van stress of verminderde weerstand kan de ziekte dan weer de kop op steken.

Rabiës
Deze ziekte wordt veroorzaakt door een (rhabdo) virus. Het komt in Nederland niet zo vaak voor, maar in bepaalde Europese landen wel. Het virus wordt verspreidt via speeksel (van vooral honden, vossen en vleermuizen) en tast de hersenen aan. Hierdoor ontstaan gedragsveranderingen, zoals angst en agressiviteit, bij besmette mensen en dieren. Een wild dier, zoals een vos, die plots veel tammer is dan in het wild, is ook verdacht. Na algemene symptomen zoals lichte koorts en misselijkheid ontstaan krampen en verlammingsverschijnselen. Zonder tijdige behandeling (voordat er symptomen zijn ontstaan) leidt Rabiës altijd tot de dood. de vaccinatie tegen rabiës is verplicht wanneer u met uw kat de grens over gaat. Er bestaat sinds kort een nieuw rabiës-vaccin, speciaal voor de kat. Bij dit vaccin is een hulpstof weggelaten, die voorheen in een enkel geval voor bijwerkingen op de plaats van injectie (tussen de schouderbladen) kon zorgen.

Neem contact op met De Berg