Toxoplasma (Toxoplasmose) en zwangerschap bij de eigenaar

Toxoplasma gondii is een parasiet die vooral door ( jonge) katten wordt uitgescheiden. Katten raken met deze parasiet besmet door het eten van een besmet prooidier, rauw vlees of eitjes van de parasiet die in de omgeving liggen.

De mens kan vervolgens besmet raken via besmette ontlasting van de kat, via besmette grond (verontreinigd door kattenontlasting) of onvoldoende verhit vlees van besmette dieren en heeft dan Toxoplasmose.

De klachten bij de mens bij een Toxoplasma infectie zijn meestal vrij vaag, zoals moeheid, lusteloosheid, koorts en klierzwellingen en vaak verloopt Toxoplasmose ook zonder klachten. Echter, wanneer een moeder tijdens een zwangerschap voor het eerst besmet raakt met Toxoplasma, loopt het ongeboren kindje risico op ernstig aangeboren afwijkingen van ogen en hersenen. Daarbij is er risico op een miskraam of vroeggeboorte. Een en ander is afhankelijk van hoe ver de zwangerschap gevorderd is op moment van infectie van de moeder.

Ook mensen met een verminderde weerstand kunnen ernstigere klachten krijgen bij Toxoplasmose, zoals oogontstekingen, longontsteking en hersenvliesontsteking.

Wanneer je als mens eenmaal een Toxoplasma infectie hebt gehad, ben je er daarna immuun voor ( je kunt het niet nog een keer krijgen). In Nederland heeft ongeveer 80% van de vrouwen nog geen Toxoplasma-infectie doorgemaakt, op moment dat ze zwanger worden. Daarom is het erg belangrijk dat de moeder tijdens de zwangerschap geinfecteerd raakt.

Adviezen tijdens de zwangerschap

  • Eet tijdens de zwangerschap geen rauw of half-rauw vlees. Verhit vlees door en door.
  • Was alle groenten en fruit goed
  • Draag handschoenen bij het werken in de tuin
  • Laat de kattenbak voor de zekerheid dagelijks schoonmaken, door iemand anders
  • Wees extra nauwkeurig met handhygiëne.

Ook belangrijk: de kat hoeft dus niet uit huis…..

 

Voor meer informatie kunt u ook terecht op http://www.RIVm.nl