Kittens krijgen via de moedermelk in eerste instantie antistoffen mee. Hierdoor zijn zij de eerste weken van hun leven beschermd. Deze antistoffen worden steeds minder waardoor het noodzakelijk is om kittens vanaf 8 tot 9 weken te vaccineren. Na de eerste vaccinatie volgt een tweede, op ongeveer 12 weken leeftijd. Op die manier kan de weerstand van het kitten goed ontwikkelen. Wanneer de vaccinatie vervolgens weer herhaald moet worden, verschilt per vaccinatie.
Waar enten we eigenlijk tegen?
Kattenziekte
Dit virus veroorzaakt een ernstige, zeer besmettelijke ziekte bij vooral jonge katten. De belangrijkste klachten zijn een verminderde weerstand en problemen met maag en darmen, zoals buikpijn, braken en diarree. De dieren hebben koorts en zijn erg ziek. Sterfte treedt vaak op. Moederdieren die besmet raken, kunnen vervolgens afwijkende kittens krijgen, met hersenproblemen.
Niesziekte
Deze ziekte kan door meerdere organismen veroorzaakt worden: het herpes en calicivirus en de bacteriën Bordetella bronchoseptica en Chlamydophila. Ze veroorzaken een ontsteking aan keel, neus en ogen. De patiënt kan last hebben van koorts, neusuitvloeiing, vieze oogjes, niet willen eten, sloom en veel niezen. In ernstige gevallen kan een longontsteking optreden. Niesziekte is niet zomaar een verkoudheidje. In sommige gevallen kan er een chronische niesziekte ontstaan met een loopneus en/of ontstoken oogjes. In tijden van stress of verminderde weerstand kan de ziekte dan weer de kop op steken.
Rabiës
Deze ziekte wordt veroorzaakt door een (rhabdo) virus. Het komt in Nederland niet zo vaak voor, maar in bepaalde Europese landen wel. Het virus wordt verspreidt via speeksel (van vooral honden, vossen en vleermuizen) en tast de hersenen aan. Hierdoor ontstaan gedragsveranderingen, zoals angst en agressiviteit, bij besmette mensen en dieren. Een wild dier, zoals een vos, die plots veel tammer is dan in het wild, is ook verdacht. Na algemene symptomen zoals lichte koorts en misselijkheid ontstaan krampen en verlammingsverschijnselen. Zonder tijdige behandeling (voordat er symptomen zijn ontstaan) leidt Rabiës altijd tot de dood. De vaccinatie tegen rabiës is verplicht wanneer u met uw kat de grens over gaat en ook wanneer ene kat vanuit het buitenland komt. Een kitten mag pas vanaf week 12 gevaccineerd worden, het vaccin werkt 3 weken later. Een kitten moet dus minimaal 15 weken oud zijn voordat het de grens over mag, Nederland uit of Nederland in.
Er bestaat sinds kort een nieuw rabiës-vaccin, speciaal voor de kat. Bij dit vaccin is een hulpstof weggelaten, die voorheen in een enkel geval voor bijwerkingen op de plaats van injectie (tussen de schouderbladen) kon zorgen.
Rabiës eist jaarlijks nog steeds duizenden mensenlevens en talloze dierenslachtoffers. Het terugdringen van deze levensgevaarlijke ziekte is dan ook een absolute noodzaak. Het Rabiës probleem beperkt zich bijna geheel tot Afrika en Azie, met nog steeds 59.000 doden per jaar. Elke dag sterven er 100 kinderen aan Rabies.
Dieren vormen het reservoir, waarbij de huishonden de belangrijkste overdragers zijn naar de mens, via bijt- en krabwonden.
Instanties als Afya en Mission Rabiës hebben projecten lopen in Afrika ( oa Tanzania) en India om via vaccinatie van de honden dit probleem terug te dringen. Minimaal 70 % van de hondenpopulatie moet gevaccineerd zijn om de verspreiding van Rabies onder mensen en dieren te stoppen.
Via educatie, vaccinatie en het bewust maken van de bevolking van de risico’s stellen deze organisaties zich ten doel om het aantal Rabiës slachtoffers terug te dringen en levens te redden.
Een van de fabrikanten van het vaccin tegen Rabiës helpt mee via de actie dosis-voor-dosis: voor elk Rabiës vaccin dat in Nederland gegeven wordt, wordt er een dosis gedoneerd aan deze projecten. Inmiddels zijn er al 3.000.000 vaccins gedoneerd! Doordat honden in risicogebieden via Afya worden gevaccineerd, is het aantal menselijke slachtoffers dat overlijdt aan Rabies met 86% afgenomen! Sinds de start van Mission Rabies in 2013 zijn er meer dan 592.000 honden gevaccineerd, is er aan 1,1 miljoen kinderen voorlichting over Rabies gegeven en zijn er 80 dierenartsen opgeleid.
Samenwerken werkt!
Voor meer informatie over deze projecten zie http://www.afya.org/ en http://www.missionrabies.com/
Gaat u de grens over met uw hond of kat (of fret)?
Haalt u een pup of hond of kitten of kat uit het buitenland?
Zorg ervoor dat uw dier op tijd is gevaccineerd tegen Rabies, bescherm uw dier, uzelf en Nederland en draag zo tevens bij tot het terugdringen van Rabies wereldwijd!
Neem contact op met De Berg