Veulens: een goede voorbereiding op de geboorte

Als fokker kun je veel doen om je veulen een goede start te geven. Hieronder volgen enkele tips voor een goede voorbereiding.

1) Zorg dat de merrie een goede lichamelijk conditie heeft

Voldoende beweging icm de juiste voeding is heel belangrijk voor een goede conditie. Gedurende de hele dracht moet de merrie voldoende energie, eiwit en vitamines/mineralen binnen krijgen. Dat betekent niet dat de merrie de hele dracht merrie brok moet krijgen maar enkele hooi is ook niet voldoende. Laat een paardenarts u hierin adviseren.

2) Vaccineer en ontworm uw drachtige merrie

Er zijn 3 ziekten waartegen u uw drachtige merrie kunt adviseren:

1. Rhinopneumonie. Het vaccineren tegen deze ziekte is niet in algemene zin per definitie het advies maar in geval van een drachtige merrie is het wel verstandig om te vaccineren tegen rhinoneumonie in maand 5, 7 en 9, om de kans op abortus kleiner te maken, naast de andere voorzorgsmaatregelen zoals een schone stal en een merrie in een goede conditie.

2 en 3. Influenza en tetanus. Deze algemene basisvaccinatie voor paarden is in geval van een drachtige merrie extra waardevol omdat ze via de biest straks afweerstoffen aan het veulen zal doorgeven. Vaccineer de merrie in het laatste deel van de dracht.

Ontwormen gebeurt 2 weken voor de uitgerekende datum.

3) Plaats de merrie op tijd in de omgeving waar ze zal bevallen

Het geeft haar rust en bevordert een vlot verloop van de bevalling. Stress door een nieuwe omgeving geeft een grotere kans op geboorteproblemen. Daarbij heeft de merrie de tijd om afweerstoffen aan te gaan maken tegen de kiemen in de omgeving en deze straks via de biest door te geven aan het veulen. Plaats de merrie minimaal 6 weken voorafgaan aan de uitgerekende datum in de kraamomgeving.

4) Maak gebruik van een birthalarm en camera

Test het systeem op tijd uit om zeker te weten dat het goed werkt en u op tijd bij de geboorte aanwezig zal zijn om eventueel in te kunnen grijpen indien nodig.

5) Maak een veulenkit

In een veulenkit behoren de volgende spullen te zitten:

  1. opgeladen gsm met nummer van de dierenarts
  2. staart bandage
  3. schone emmer
  4. ontsmettingsmiddel voor de navel van het veulen
  5. navelklem
  6. zeep om handen te wassen indien hulp nodig is
  7. glijmiddel
  8. klysma voor het veulen
  9. zak om de nageboorte in te bewaren om achteraf te kunnen controleren
  10. schone handdoeken

6) Weet hoelang alle fases rondom de geboorte mogen duren en wanneer u in moet grijpen / hulp moet in roepen

Op het juiste moment ingrijpen kan het leven van uw merrie en veulen redden. Bij twijfel of bij abnormaliteiten moet u altijd contact opnemen met uw dierenarts.

 

Is uw merrie momenteel drachtig?Wij wensen u een prachtig avontuur toe en een gezonde merrie en veulen. We horen graag als we u ergens mee van dienst kunnen zijn.

Team De Berg

bron: De Hippische ondernemer 1/2022