Giardia

Wat is Giardia
Giardia ( voluit Giardia duodenalis of Giardia Intestinalis of Giardia lamblia)is een eencellige parasiet, die voorkomt in de darmen van mensen en dieren. De parasiet komt wereldwijd voor en ook bij onze honden en katten. Giardia kent 2 stadia: als trofozoiet en als cyste.
In de darm leeft Giardia als trofozoiet en hecht zicht met een zuignap vast aan de darmwand. De parasiet vermenigvuldigt zich door te delen. Buiten het lichaam kan de trofozoiet niet overleven. Als de trofozoiet met de ontlasting aan het einde van het darmkanaal is gekomen, vormt hij een beschermende laag om zich heen: de trofozoiet wordt een cyste met daarin de parasiet. Op deze wijze kan Giardia maanden in de omgeving overleven, het beste onder koele, vochtige omstandigheden. Ze kunnen niet goed tegen droogte en hitte. Deze cystes zijn erg besmettelijk. Als ze via de mond of de bek worden opgenomen, komen er, na contact met maagzuur, weer trofozoieten uit, die zich in de darm voortbewegen en zich gaan vermeerderen.
Er bestaan 8 verschillende soorten Giardia, bij de mens en een aantal diersoorten. In theorie is het bij 2 van deze soorten een zoonose: de parasiet kan overgaan van de mens op een dier of andersom. Maar in de praktijk is het risico hierop klein.

Besmetting
De kans op besmetting is groter bij een lagere weerstand, zowel bij mens als dier. Jonge kinderen en jonge dieren lopen een groter risico. Uit onderzoek blijkt dat bij pups, zwerfhonden en in asielen het besmettingspercentage hoger is dan onder huishonden.
Ook wanneer er al een (andere) infectie speelt, of stress, slechte voeding of allergie is de kans op infectie groter.
De besmetting van Giardia loopt via de ontlasting.

Dieren kunnen besmet raken via:
– het gras, voer (via vliegen), water ( regenplassen bijv).
– direct contact van dieren onderling (cystes in de vacht) of met de ontlasting van een ander dier
– cystes die nog op de grond liggen waar ontlasting heeft gelegen

Mensen kunnen besmet raken via:
– binnenkrijgen van water met cystes, tijdens zwemmen of in het buitenland via drinkwater
– besmet voedsel ( cystes uit de ontlasting via de handen op voedsel)

Symptomen
Giardia kan zowel met als zonder symptomen verlopen. Als er symptomen zijn ( kunnen 6-14 dagen na besmetting beginnen), betreft dit het maagdarmkanaal:
– diarree: acuut of juist chronisch, afgewisseld met perioden met goede ontlasting
– braken
– slecht eten
– darmkrampen
– sloomheid
– afvallen bij een ernstige infectie, door verminderde opname van voedingsstoffen

Bij dieren waarbij de infectie en klachten steeds terug komen, moet gedacht worden aan andere onderliggende problemen, zoals slechte voeding, andere parasiet erbij of een allergie.
Bij de mens treden soortgelijke symptomen op, of verloopt de infectie symptoomloos. Bij chronische infectie kunnen ook problemen ontstaan zoals bloedarmoede, lactose intolerantie, chronische vermoeidheid en prikkelbare darm syndroom.

Diagnose
De diagnose Giardia wordt gesteld mbv ontlastingsonderzoek, vaak eerst bij ons op de kliniek. Ook gezonde dieren kunnen een positieve Giardia test hebben maar hebben dan geen behandeling nodig. Herhalen van deze test is dan ook alleen zinvol als er nog resterende klachten zijn, niet om te testen of er nog Giardia aanwezig is.

Behandeling en algemeen advies
– bij klachten en een positieve test: behandeling met een middel dat de parasiet grotendeels doodt. Het immuunsysteem van het dier zal daarbij zorgen dat alles opgeruimd wordt en dat het dier klachtenvrij wordt.
– Reinig de omgeving waar uw dier is geweest ( auto) en waar de ontlasting heeft gelegen/ruim ontlasting snel op en houdt de omgeving daarna zo droog mogelijk
– Vermijd, in het algemeen, met pups uitlaatplekken waar veel ontlasting ligt
– Verschoon dagelijks de kattenbak
– Was kleedjes en mandjes: 20 min bij 45graden, 5 min bij 70 graden
– Was uw dier en föhn (indien haalbaar) het droog of in ieder geval rond de anus en de staart
– Laat uw dier alleen uit zijn eigen voer- en drinkbak eten en drinken
– Denk aan uw eigen hygiëne en die van uw kinderen, extra handen wassen
– Laat uw dier niet bij het speelgoed van uw kind
– Laat kinderen, in het algemeen, hun handen wassen na spelen met aarde of in de zandbak