Tandheelkunde

Veterinaire tandheelkunde
Wist u dat ongeveer 30% van de honden en katten op een leeftijd van 3 jaar al met (verborgen) gebitsproblemen rond loopt? Waarschijnlijk niet, en dat is ook niet zo gek, uw dier blijft immers gewoon eten. Maar het doet wel degelijk zeer. Naast pijn, komen de bacteriën vanuit de mondholte in de bloedbaan terecht waar ze schade veroorzaken aan onder andere hart, lever en nieren. Dit proces is een traag proces maar gaat jaren en jaren door. Daardoor slijt het lichaam sneller en wordt het dier dus ook sneller oud.

Tandheelkunde nieuwe stijl
Tandheelkunde bij gezelschapsdieren is de laatste jaren sterk ontwikkeld. Dierenarts Marina Druijff heeft zich specifiek toegelegd op de veterinaire tandheelkunde en heeft hiervoor meerdere cursussen in binnen- en buitenland gevolgd. De mogelijkheden in onze praktijk zijn dan ook zeer uitgebreid.

Naast gebitsreiniging kunt u ook bij ons terecht voor:

  • Eenvoudige of gecompliceerde extracties
  • Het restaureren van defecten aan de tanden en/of kiezen en het vullen van gaatjes
  • Een wortelkanaalbehandeling
  • Correctie van een afwijkende stand van het gebit
  • Behandeling van kaakfracturen

Hierbij wordt gebruik gemaakt van digitale dentale röntgen en de nieuwste materialen, instrumenten, apparatuur en inzichten.

Procedure

  1. Voor de gebitsbehandeling maakt u eerst een afspraak bij de tandheelkundige dierenarts. Dat kan op eigen initiatief, op doorverwijzing van een collega uit deze praktijk of vanuit een andere dierenartsenpraktijk. Tijdens dit dentaal consult wordt er een eerste inschatting gemaakt van de toestand van de mondholte, de tanden en de omliggende weefsels zoals het tandvlees. Mocht behandeling nodig zijn, kan er direct een afspraak gemaakt worden voor de eigenlijke ingreep.
  2. Het tandheelkundig onderzoek en de behandeling vinden altijd plaats onder algehele narcose. Deze narcose is echter niet diep. Uw dier hoeft immers alleen maar stil te liggen en de mond open te houden. Bij eventuele extracties of andere pijnlijke ingrepen wordt er lokaal extra verdoofd. Alle bevindingen van het dentaal onderzoek worden vastgelegd op een gebitskaart. Ook worden, er als het nodig is, röntgenfoto’s gemaakt. De volgende stap is dan het maken van een behandelplan. Ondertussen wordt het gehele gebit schoongemaakt door een speciaal hiervoor opgeleide paraveterinair, ook onder het tandvlees. Daarna wordt er gepolijst. Nu de hele mondholte schoon is, kan er eventueel een aanvullende behandeling plaatsvinden, zoals b.v. een extractie, restauratie of een wortelkanaalbehandeling. Het kan overigens ook prima zijn dat het schoonmaken van het gebit de enige nodige behandeling is.
  3. Ongeveer een week na de ingreep komt u met uw dier op controle. Er wordt dan bekeken of alles goed genezen is en er wordt een poetsinstructie gegeven.