Tandheelkunde

Tandheelkunde voor uw hond

Veterinaire tandheelkunde
Wist u dat ongeveer 30% van de honden en katten op een leeftijd van 3 jaar al met (verborgen) gebitsproblemen rond loopt? Waarschijnlijk niet, en dat is ook niet zo gek, uw dier blijft immers gewoon eten. Maar het doet wel degelijk zeer. Naast pijn, komen de bacteriën vanuit de mondholte in de bloedbaan terecht waar ze schade veroorzaken aan onder andere hart, lever en nieren. Dit proces is een traag proces maar gaat jaren en jaren door. Daardoor slijt het lichaam sneller en wordt het dier dus ook minder oud.

Tandheelkunde nieuwe stijl
Iedere dierenartsenpraktijk maakt gebitjes schoon en trekt wel eens een kies. Maar tandheelkunde is veel meer dan dat. Dierenarts Marina Druijff heeft zich daarom verder bijgeschoold in veterinaire tandheelkunde en voert bij onze kliniek de tandheelkundige ingrepen uit. Naast gebitsreiniging en extracties kunt u ook bij ons terecht voor het vullen van gaatjes, restauratie van tanden en kiezen en voor een wortelkanaalbehandeling. Hierbij wordt gebruik gemaakt van digitale dentale röntgen en de nieuwste materialen.

Procedure

  1. Voor dat uw huisdier in de ‘behandelstoel’ van de tandarts belandt, maakt u eerst een afspraak bij de veterinair tandheelkundige. Dat kan op eigen initiatief, op doorverwijzing van een collega uit deze praktijk of vanuit een andere dierenartsenpraktijk. Tijdens dit dentaal consult wordt er een eerste inschatting gemaakt van de toestand van de mondholte, de tanden en de omliggende weefsels zoals het tandvlees. Mocht behandeling nodig zijn, kan er direct een afspraak gemaakt worden voor de eigenlijke ingreep.
  2. Het tandheelkundig onderzoek en de behandeling vinden altijd plaats onder algehele narcose. Deze narcose is echter niet diep. Uw dier hoeft immers alleen maar stil te liggen en de mond open te houden. Bij eventuele extracties of andere pijnlijke ingrepen wordt er lokaal verdoofd! Alle bevindingen van het dentaal onderzoek worden vastgelegd op een gebitskaart. Ook worden er als het nodig is, röntgenfoto’s gemaakt. De volgende stap is dan het maken van een behandelplan. Ondertussen maakt de tandartsassistente het hele gebit schoon, ook onder het tandvlees! Daarna wordt er gepolijst. Nu de hele mondholte schoon is, kan er eventueel een kies getrokken worden, een wortelkanaalbehandeling plaatsvinden of een andere ingreep plaatsvinden. Het kan overigens ook prima zijn dat het schoonmaken van het gebit de enige nodige behandeling is.
  3. Ongeveer een week na de ingreep komt u met uw dier op controle. Er wordt dan bekeken of alles goed genezen is en er wordt een poetsinstructie gegeven.
Neem contact op met De Berg