Castratie / Sterilisatie

Algemeen

Bij mannelijke dieren wordt vaak gesproken over castratie en bij vrouwelijke dieren over sterilisatie maar castratie en sterilisatie is niet hetzelfde.
Via sterilisatie wordt een dier onvruchtbaar gemaak, maar blijven de zaadballen ( testikels) of eileider ( ovaria) gewoon zitten.
Bij castratie worden de zaadballen of eileiders en / of baarmoeder verwijderd. Hierdoor wordt het dier onvruchtbaar maar wordt ook het gedrag beinvloed. In Nederland wordt sterilisatie eigenlijk niet toegepast. Zowel reuen als teven worden dus gecastreerd.

Redenen om te castreren kunnen zijn: het wegnemen van de vruchtbaarheid, beinvloeden van gedrag of gezondheidsredenen.

De operatie

Castreren gebeurt bij honden onder algehele narcose.We geven hiertoe een injectie in de ader van de voorpoot. Ook heeft uw dier tijdens de operatie een adembuisje ( tracheotube) in de luchtpijp. Indien nodig kan er zuurstof worden toegediend of wordt uw dier via een warmtemat extra warm gehouden. Voor de operatie krijgt uw dier ook verschillende vormen van pijnstilling per injectie toegediend. Bij de teefjes is het soms nodig om ook antibioticum in te zetten.

Bij de reuen wordt na scheren en desinfecteren een snede in de huid gemaakt, tussen de achterpoten net voor de zak ( scrotum). Via deze snede worden beide zaadballen verwijderd waarna de snede in verschillende lagen weer wordt gehecht. De zak zelf blijft dus aanwezig en zal in de loop der tijd kleiner worden.Na de operatie is uw reu nog 6-8 weken vruchtbaar. Een reu kan een loops teefje dan dus nog dekken! Ook veranderingen in gedrag worden na 6-8 weken zichtbaar.
Bij teven is er sprake van een buikoperatie. Via een snede ter hoogte van de navel worden de beide eierstokken (‘ovaria’) verwijderd. In sommige gevallen wordt ook de baarmoeder (‘uterus’) verwijderd. Daarna wordt de snede in 4 verschillende lagen gehecht. De hechtingen zijn meestal uitwendig niet zichtbaar, soms ziet u 1 of 2 kleine paarse knoopjes.

Effect op het gedrag

Met name bij de reu zien we gedragsveranderingen na castratie. Gecastreerde reuen tonen minder interesse in loopse teven en verdragen andere reuen vaak beter. Bij onzekere jonge reuen is het om die reden soms verstandiger om de castratie uit te stellen. U kunt altijd met een van onze dierenartsen overleggen. Bij teven verdwijnt uiteraard de loopsheid en is er geen kans meer op schijnzwangerschap.

Wanneer castreren

Reuen (en teefjes) kunnen van 6 maanden leeftijd gecastreerd worden. Bij teven van de grote rassen ( Deense/Duitse Dog bijv)is het advies 1 loopsheid af te wachten ivm het risico op incontinentie bij te vroeg castreren.

Na de operatie

Uw hond mag weer met u mee naar huis als hij of zij goed wakker is. Ondanks dat hij of zij goed wakker is, kan hij nog wel wat traag zijn. Het advies is dan ook om met de auto te komen; het is niet de bedoeling dat uw dier nog een eind naar huis moet lopen of naast de fiets mee naar huis gaat. Het kan nodig zijn om uw dier te helpen om in de auto te komen of om trap te lopen ( indien nodig). Als vervoer een probleem is, laat het ons weten. Wij kunnen uw dier ook voor u thuisbrengen.
We bieden uw dier, als hij of zij goed wakker is, water aan en meestal heeft uw dier bij ons ook al geplast. Eten bied u pas weer in de loop van de middag aan, in kleine porties. Soms is uw hond wat misselijk door de narcose. Daarom liever eerst een wat kleinere portie aanbieden. Uw dier mag thuis ” normaal” drinken. Indien uw dier niet binnen 24 uur wat wil eten en/of drinken graag contact opnemen!
Om het herstel te bevorderen raden we aan de eerste dag(en) Hill’s i/d te voeren.

Pijnstilling
U krijgt pijnstillers mee naar huis. De pijnstilling van de injectie werkt 24 uur. De dag na operatie begint u met de pijnstillende ontstekingsremmer, samen met wat voer. Als uw dier zich erg vervelend voelt, mag er ook voor de nacht een dosis pijnstilling gegeven worden. In het algemeen is 2-3 dagen pijnstilling voldoende om uw hond zich prettig te laten voelen. Let op! ook als het lijkt alsof uw dier helemaal NIET pijnlijk is, raden we toch aan de tabletten te geven. De wondgenezing en het herstel gaat aantoonbaar sneller met de medicijnen! Bij teefjes is het soms nodig om een antibioticum in te zetten, bijv. als er sprake was van een baarmoederontsteking.
Kraag/body
Soms heeft de reu de neiging veel aan de operatiewond te likken. Eventueel kan door teveel likken een wondinfectie optreden. In zo’n geval raden we aan een body te dragen. Een kraag is ook mogelijk maar vaak wat oncomfortabel.
Herstelperiode
Uw dier moet ook enige tijd rust krijgen. Voor de eerste dag is een rustige, comfortabele en behaaglijke ligplaats prettig. Daarnaast moet uw dier de mogelijkheid hebben om vaker even te plassen.

In het algemeen is uw reu na 2-3 dagen weer fit. Uw teefje voelt zich na 2-3 dgn ook weer redelijk fit maar is meestal na 7-10 dgn echt weer lekker comfortabel en wil dan echt weer fijn wandelen. Na 10 dagen gaan de hechtingen eruit. 6-8 weken na operatie is het litteken nauwelijks nog zichtbaar en is uw dier onvruchtbaar.
Wij raden aan:
1. De eerste 3 dagen lijnrust en niet te lang uitlaten!
2. De eerste 5-7 dagen niet zwemmen (in verband met het herstel van de wond) en de wond netjes droog en schoon houden.
3. De eerste 7-10 dagen wat rustiger aan doen, niet voluit fietsen/trainen/jagen etc.

Hechtingen
Meestal ziet u na castratie geen hechtingen zitte, soms wel. Wij raden u in alle gevallen aan om op 10 dagen na operatie een afspraak te maken voor wondcontrole op de kliniek. Soms ziet u een enkel druppeltje bloed uit de wond komen kort na operatie. Dit is normaal. Komt er meer dan een enkel druppeltje neem dan contact op met de kliniek.

Na de herstelperiode
Sommige honden hebben na de castratie een wat tragere stofwisseling. Ook kunnen ze wat rustiger worden, met name in het gedrag naar andere honden toe. Hierdoor zou hij/zij wat dikker kunnen worden. Weeg uw hond regelmatig, zodat u op de gewichtsverandering kunt reageren. Het kan verstandig zijn over te gaan op een onderhoudsvoer wat daarop inspeelt. Wij raden hierbij de ‘Neutered’-lijn van Royal Canin aan. Onze assistent(e) kan u meer over vertellen en adviseren.

Complicaties
Complicaties komen na deze operatie uiterst zelden voor. Heeft u vragen of twijfels over te verloop van het herstel neem dan contact op! Neem altijd contact op als Algemene info binnen 24 uur niet eet of drinkt, sloom blijft of als er vocht uit de operatiewond komt.