Vakantie en vakantie-checklist

Wanneer uw huisdier mee gaat op een vakantie buiten Nederland, zijn daar een aantal wettelijke verplichtingen aan verbonden. Voor de landen binnen de Europese Unie (met uitzondering van Zwitserland, Noorwegen, Zweden,Verenigd Koninkrijk, IJsland) gelden er de volgende verplichtingen:

  • Rabiës vaccinatie
  • Geregistreerde chip (of een goed zichtbare tatoeage)
  • Geregistreerd Europees Paspoort

Verder heeft een aantal landen hun eigen beleid wat betreft de honden. Er kan dan worden gedacht aan een verplichte muilkorf in het openbaar vervoer, verplichte antiparasitaire behandelingen of een officiele gezondheidsverklaring.. Het is daarom van belang dat u, bijvoorbeeld via de website van de ambassade, de landelijke informatie opvraagt. U kunt ook onze dierenkliniek om informatie vragen.

Rabiës vaccinatie
Rabiës is een virusziekte welke overgedragen wordt door middel van een beet van een besmet dier. Binnen de landen van de Europese Unie is het toegestaan om uiterlijk 21 dagen van te voren te vaccineren tegen rabiës. Daarnaast gebruiken wij een vaccin waarvan is aangetoond dat de werking 3 jaar (36 maanden) stand houdt. Ook dit is nu onderkend door de EU en u hoeft nog slechts eens in de 3 jaar tegen hondsdolheid te vaccineren. Wanneer u echter met uw dier naar een niet EU-land gaat, kunnen er andere regels gelden. Meestal betekent dit dat het vaccin niet langer dan een jaar voor de vakantie gegeven moet zijn; soms is een bloedonderzoek vereist.

Chip
De chip is een soort kokertje ter grootte van een rijstkorrel welke onder de huid in de nek wordt aangebracht. Elke chip heeft een eigen nummer, dit unieke nummer wordt dan toegeschreven aan uw huisdier. Het is te vergelijken met het sofinummer welke wij als mensen kennen in Nederland, alleen dragen onze dieren die altijd bij zich. De chip die wij in de praktijk aanbrengen is aangesloten bij Europet. Dat wil zeggen dat het chipnummer internationaal is; hierdoor bent u ook te achterhalen wanneer het dier in het buitenland wordt gevonden.

Europees Paspoort
In het paspoort staan de gegevens van uw dier en van uzelf als eigenaar. Alle vaccinaties en jaarlijkse controles worden in het paspoort genoteerd. Datum en het soort vaccin wordt hierin genoteerd, eventueel ook de behandeling tegen parasieten en het chipnummer. Dit paspoort is een geldig document welke getoond kan/moet worden wanneer er wordt gevraagd naar de vaccinaties en identificatie van het dier. Het paspoort dient op de correcte wijze te worden ingevuld, anders is het niet geldig.

De hierboven genoemde zaken zijn verplicht. Daarnaast zijn er nog een aantal andere zaken waar u weet van moet hebben en belangrijk zijn in acht te nemen wanneer uw huisdier mee op vakantie gaat. Wij adviseren naast de verplichte zaken namelijk ook:

  • Jaarlijks voor de gezondheidscontrole en vaccinatie op maat langs te komen
  • Een anti paraistaire behandeling, bijv tegen teken, zandmuggen, verschillende wormen

De jaarlijkse controle en vaccinatie op maat wordt niet alleen voor naar het buitenland gaande huisdieren geadviseerd, maar eigenlijk voor alle honden, katten (en ook konijnen). Tijdens deze jaarlijkse check-up wordt er gekeken naar de algehele toestand van het dier; het gebit, ademhaling, hart, huid, ogen, de klieren en slijmvliezen worden gecontroleerd. De dierenarts bekijkt welke vaccinatie het dier nodig heeft, de vaccinatie wordt op maat gegeven.

Tekenpreventie
Teken zijn dragers van verschillende heel vervelende ziekten (Lyme/Borreliose, Babesia, Ehrlichia). Met name in de landen met een warmer klimaat (denk aan omgeving middellandse zeegebied) komen teken voor die wij (nog) niet zien in Nederland. Deze kunnen ernstige ziekten overbrengen op uw huisdier met soms een dodelijke afloop. Tekenpreventie kan in de vorm van pipet, band of tablet. De verschillende producten bieden vaak bescherming tegen meerdere parasieten (teek, vlo, zandmug).

Extra ontworming
Wij geven standaard het advies om honden en katten 4 keer per jaar te ontwormen. Ook wanneer het dier niet mee naar het buitenland gaat. Maar juist voor het naar het buitenland gaande dier is het  belangrijk om een goed ontwormingsschema aan te houden. In het buitenland kunnen onze huisdieren naast de bekende soorten die we ook in Nederland tegenkomen, besmet raken met nog niet in Nederland voorkomende soorten. Sommige zijn zelfs levensbedreigend. Een van de meest bekende wormen is de hartworm (Dirofilaria immitis). Deze worm wordt overgedragen door een besmette mug die tijdens het prikken het dier kan besmetten. Na migratie van de larf zullen de volwassen wormen parasiteren in het hart en de grote bloedvaten rondom het hart.  Behandeling van deze worm in het volwassen stadium is niet altijd succesvol, daarom is het beter een infectie te voorkomen door de honden en katten die in een risico gebied komen te behandelen met een door de dierenarts voorgeschreven middel volgens een specifiek schema.

Zandmuggen & Leishmania
Wanneer u richting het Middellandse Zeegebied afreist, is er nog een ziekte waar u rekening mee moet houden: Leishmania. Deze ziekte wordt veroorzaakt door een eencellige parasiet (protozo): Leishmania Donovani. Deze parasiet wordt overgedragen via zandmuggen, die in het Middellandse Zeegebied vooral in de schemer actief zijn. Met name tijdens zwemmen en een bezoek langs het water is de besmettingskans groot.

Klachten bij Leishmania kunnen enorm verschillen tussen honden: sommige worden direct ziek na de besmetting en anderen blijven jarenlang zonder klachten (drager). Symptomen zijn divers en kunnen bestaan uit bijv. algehele malaise, koorts, bloedarmoede, maar ook huidproblemen (droge huid en kloven aan neusspiegel en voetzooltjes), gewrichtsklachten en lever/nierproblemen. De diagnose Leishmania is een lastige diagnose, omdat de symptomen zo verschillend kunnen zijn en de ziekte ook symptoomloos kan verlopen. Er zijn verschillende testen beschikbaar, die ook gecombineerd kunnen worden.

Wanneer de diagnose Leishmania is gesteld, is er een behandeling beschikbaar. Deze behandeling kan goed resultaat hebben, mits de ziekte op tijd vastgesteld wordt en de therapie op tijd ingezet wordt.  Het is lastig om volledig van de parasiet af te komen; de meeste honden blijven drager (zonder symptomen). Het is verstandig om dit soort patiënten regelmatig te blijven controleren op de parasiet maar ook op orgaanfuncties (nieren, lever). Hoe zuidelijker u reist, hoe groter de kans op besmetting. Voor zover bekend is de ziekte niet overdraagbaar naar mensen.

De preventie van Leishmania is gericht op het bestrijden van de zandmug. U kunt daarvoor gebruik maken van een speciale halsband of pipet in de nek.  Vraag ernaar bij onze kliniek. Voorheen was het mogelijk om uw dier te vaccineren tegen Leishmania maar dit vaccin bestaat niet meer..

Via ESCCAP vindt u nog meer adviezen omtrent parasieten bestrijding. Deze adviezen zijn gebaseerd op informatie uit landen aangesloten bij ESCCAP. Hier vindt u onder andere Guideline Maps met een recent overzicht van infectierisico’s met verschillende wormen, teken en door vectoren overgedragen ziekten zoals Leishmania, in verschillende landen.

Vakantiechecklist

Wanneer u na het lezen nog met vragen zit, kunt u voor meer informatie bellen met de praktijk. Mocht u op vakantie gaan met uw huisdier, dan wensen wij u een heel fijne tijd! Hieronder volgt een checklist voor honden en katten ter voorbereiding op uw vakantie.

Neem contact op met De Berg