Konijnen en knaagdieren worden vaak als huisdier gehouden. De zorg die zij nodig hebben, verschilt natuurlijk duidelijk van de zorg voor onze honden en katten. Sommige kleine diertjes zijn goed geschikt als huisdier voor kinderen, anderen juist niet. Ze verschillen onderling van benodigde voeding, dag en nachtritme, levensverwachting en mate van hanteerbaarheid. Denk bij al deze diersoorten aan de verzorging van nagels, oren, vacht en gebit en eventuele vaccinaties.
Konijnen behoren tot de orde der haasachtigen, de Lagomorpha. Dit betekent dat het konijn geen knaagdier is, wat te zien is aan het gebit. Een knaagdier heeft 2 snijtanden maar een konijn heeft daarnaast ook nog 2 stifttanden, die achter de bovenste snijtanden staan. De tanden van een konijn groeien altijd door en moeten dus goed tegen elkaar afslijten.
Een konijn is een groepsdier; het is dan ook beter om 2 konijnen te houden. Houdt rekening met rivaliteit en heftig gedrag als gevolg van hormoonwerking. Het is wat betreft gedrag het veiligst om een gecastreerd mannetje en een ggesteriliseerdvrouwtje bij elkaar te houden. Tevens voorkom je hiermee ongeplande nestjes. Konijnen zijn al vruchtbaar vanaf het moment dat ze 3 tot 5 maanden oud zijn
Het dieet van konijnen bestaat vooral uit vers hooi. Daarnaast heeft het dier een brok nodig die voorziet in de vitaminen en mineralen behoefte. Naast het voer dat u als eigenaar geeft, moet een konijn ook zijn eigen nachtkeutels (caecotrofen) opeten, om voldoende voedingsstoffen binnen te krijgen. Een konijn dat niet eet, is een spoedgeval! Konijnen kunnen tegenwoordig wel 10 tot 12 jaar oud worden dus bij de juiste verzorging kunt u lange tijd van uw huisdier genieten.
Cavia’s zijn het meest actief in de ochtend en avondschemer en zijn wel groepsdieren. De vrouwtjes (zeugjes) kunnen bij elkaar, eventueel samen met ene gecastreerd mannetje (beertje). Een combinatie van een cavia en een konijn is geen goed plan, omdat ze elkaar niet begrijpen en andere voeding nodig hebben. Cavia’s hebben namelijk extra vitamine C nodig. Verder is wederom hooi zeer belangrijk. Ook cavia’s moeten af en toe even lekker kunnen rennen. Ze kunnen 4 tot 8 jaar oud worden.
Een hamster is bijvoorbeeld een nachtdier en zal overdag vooral slapen, behalve de Russische dwerghamster. Als een hamster wakker gemaakt wordt, kan hij bijten, wat voor kleine kinderen natuurlijk niet leuk is. Een hamster heeft bewegingsruimte nodig, de mogelijkheid tot graven en het liefst een zandbadje (chinchillazand). Het zijn geen groepsdieren. De goudhamsters houden in de natuur een winterslaap; ze liggen dan half opgerold en voelen koel aan. In onze huiskamer komt dit eigenlijk niet voor. Hamsters kunnen 2 tot 3 jaar oud worden.
Verwant aan de cavia is de degoe, een vriendelijk diertje die handtam te maken is, maar geen knuffeldier voor kinderen is. Het zijn groepsdieren en vooral overdag actief. Ze hebben behoefte om te klimmen, te graven en te zandbadderen en moeten zich bovendien kunnen terugrekken. Degoes worden gemiddeld 5 tot 8 jaar oud.
Zowel muizen als ratten zijn groepsdieren en zijn vooral ’s nachts actief. Ze zijn slim en nieuwsgierig en kunnen veel leren. De luchtwegen van deze diertjes zijn zeer gevoelig dus kies een niet-stoffige bodembedekking. Zaagsel is niet geschikt. Ratten vinden het vaak leuk om opgepakt te worden, muizen minder. Het zijn beiden alleseters dus kies een geschikt voer. Muizen worden 1 tot 2 jaar oud, ratjes ongeveer 2 jaar.
Fretten zijn kleine,speelse roofdieren en van nature geen groepsdieren, als zijn ze in de loop der tijd wel socialer geworden. Zet een fret echter nooit bij een andere klein huisdier, deze wordt dan als prooidier gezien! Het zijn nachtdieren en hebben een behoorlijk leefruimte nodig. Daarbij moeten ze ongeveer 2 uur per dag buiten hun hok kunnen bewegen. Ze zijn erg ondernemend en hebben intensieve verzorging nodig die een kind alleen niet kan. Het zijn geen vegetariërs en hebben speciale voeding met dierlijke eiwitten nodig. Ze kunnen 6 tot 10 jaar oud worden.