Myiasis of Madenziekte bij het konijn

Myiasis of Madenziekte is de aandoening waarbij de groene vlieg eitjes legt in de vieze vacht rondom de konijnenbillen, van waaruit vervolgens de maden ontstaan. Deze maden veroorzaken grote schade bij het konijn, er kunnen enorme gaten in de huid ontstaan, die erg diep en uitgebreid kunnen zijn.

Vieze billen

De vieze vacht en ontstoken huid rondom de billen van het konijn ontstaan vaak doordat er keutels aangekoekt zitten. Deze aangekoekte keutels worden vaak ten onrechte aangezien voor diarree; meestal zijn het de blinde darmkeutels van het konijn, de zachte keutels die het konijn eigenlijk rechtstreeks uit de anus moet opeten om in zijn voedingsstoffen te voorzien. Als deze keutels niet worden opgegeten, komt dat meestal door een verkeerd voerregime ( vaak teveel biks). De plakkerige keutels blijven dan aan de billen plakken en veroorzaken zo een vieze omgeving waar de groene vlieg graag zijn eitjes legt. Een andere oorzaak van een ontstoken huid op die plek is bijvoorbeeld urinebrand; de huid raakt ontstoken door urine-lekkage. Deze lekkage is vaak het gevolg van een blaasverlamming ( door E.Cuniculi, zie verder op deze site), of blaasontsteking of blaaszand.

Behandeling Myiasis

De behandeling van de Madenziekte bestaat uit het verwijderen van de maden, schoonmaken/spoelen van de huid, pijnstiller/ontstekingsremmer en antibioticum. Daarbij worden de konijnen behandeld met een middel wat de vliegen afschrikt en de maden doodt. Helaas komt het ook voor dat het konijn zo ernstig aangetast is , dat euthanasie de enige mogelijkheid nog is.

Voorkomen

Voorkomen is beter dan genezen….Controleer, zeker in de warme maanden, uw konijn elke dag onder de billen, op aangekoekte poep of andere viezigheid. Het belang van een schoon hok spreekt voor zich. U kunt uw konijn ook preventief behandelen met het eerder genoemde anti-parasitaire middel, verkrijgbaar op onze kliniek. Geef uw konijn niet meer dan 20 gram biks (en alleen biks, niet het mengvoer) per kilogram lichaamsgewicht en volop hooi. Een konijn van 2,5kg mag 50gram biks per dag maximaal.