Onze kleinere huisdieren zoals konijnen, knaagdieren en vogels, kunnen net als honden en katten ook bang zijn voor de knallen en het sissen van ons vuurwerk. Konijnen bijvoorbeeld hebben zeer gevoelige oren, waarmee ze geluiden kunnen waarnemen op frequenties die voor ons moeilijk te horen zijn. Ook de geur en de trillingen zijn waarneembaar en spelen een rol in de angstige reactie. Deze onvoorspelbare elementen activeren hun natuurlijke vluchtinstinct, wat kan leiden tot paniek en stress.
In principe is het bij deze dieren, net als bij honden en katten, mogelijk om hiermee te trainen. Bij dieren die minder hanteerbaar zijn of minder snel zijn af te leiden met bijvoorbeeld speelgoed of lekkers kan de praktische uitvoering daarvan natuurlijk lastig zijn. Ook reguliere medicatie is bij deze dieren meestal niet van toepassing. Wel kunt u alternatieve middelen proberen en zijn er praktische tips. Zorg er tijdens de jaarwisseling in elk geval voor dat de dieren veilig zijn.
Buitenkonijnen
Bij dieren die buiten worden gehouden is het verstandig hen in het nachthok of een stal te zetten. Als konijnen een goed binnenhok hebben, grenzend aan hun buitenverblijf, waar ze zich kunnen terugtrekken, is het meestal beter om ze buiten te laten in hun vertrouwde omgeving dan om ze naar binnen te halen.
Als er kans is dat er vuurwerk in het hok terechtkomt, is naar binnen halen wel het advies.
Een hok (of de vogelvolière) kan eventueel afgedekt worden met een dikke wollen (brandvertragende) deken, om geluid en licht wat te dempen. Zorg natuurlijk wel voor voldoende luchttoevoer.
Binnenkonijnen
Ook konijnen die binnen leven kunnen last hebben van angst en stress tijdens deze periode.
De meest voorkomende signalen van stress bij het konijn
Vluchtgedrag: Bange konijnen vertonen vaak vluchtgedrag. Wegrennen, zich verstoppen of zich terugtrekken in een veilige ruimte zijn hier voorbeelden van.
Platgedrukt en Alert: Een konijn dat bang is, kan zich plat op de grond drukken en alert blijven op zijn omgeving. Dit is een natuurlijke reactie om minder op te vallen voor eventuele bedreigingen.
Trillen of Beven: Fysieke symptomen zoals trillen of beven kunnen wijzen op angst. Konijnen kunnen trillen vanwege de spanning en stress die ze ervaren.
Stampen: Sommige konijnen laten een krachtig stampgeluid horen met hun achterpoten als waarschuwing voor mogelijke gevaren. Dit gedrag kan ook voorkomen bij angst.
Zich verstoppen: Een angstig konijn zal zich proberen te verstoppen in donkere hoekjes, tunnels of andere schuilplaatsen om zich veiliger te voelen.
Veranderingen in eetgedrag: Konijnen die angstig zijn, kunnen hun normale eetgedrag veranderen. Ze kunnen stoppen met eten of minder voedsel tot zich nemen.
Gedrag van soortgenoten observeren: Konijnen zijn sociale dieren, en als er angst in de groep heerst, kunnen ze elkaars gedrag observeren. Als een konijn ziet dat een ander konijn angstig is, kan het zelf ook angstiger worden.
Bron: oa Avonturia en LICG