Konijnen: welke groenten & fruit mogen ze eten?

Welke groenten & fruit mag het konijn?

 

 

Groenten

aardpeer-alfalfa-andijvie-biet-bleekselderij-bloemkool-boerenkool-broccoli-chinese kool
cichorei-courgette-ijsbergsla-knolselderij-komkommer-koolrabi-koolraap-luzerne
mais (alleen de bladeren en stengels, oppassen met de kolven!)
paksoi-paprika (niet de plant, alleen de rijpe vrucht)-pastinaak-pompoen (met mate)
radijs-ruccola-selderie-sla (met mate)-spinazie-spruiten-spruitkool-spurrie-taugee
tomaat (alleen rijpe tomaten, geen tomaten die niet goed rijp zijn en ook de plant niet)
veldsla-venkel-waterkers-witlof-wortel (ook het loof!)-zonnebloem

Fruit

aardbeien-ananas-appel*-banaan-bosbes-bramen-druiven*-druivenstruik (bladeren en takken)
frambozen (ook de takken en bladeren van de struik)-grapefruit
kersen* (Alleen de rijpe kersen, zonder pit. Bomen, bladeren en bloesems zijn giftig).
mandarijn*-meidoorn (bessen)-meloen-nectarine (niet te veel)-papaja-peer*-rode bessenstruik
sinaasappel*-veenbes-watermeloen-zwarte bessenstruik

De meeste fruitbomen zijn veilig, met één belangrijke uitzondering: Let op dat je geen vruchten, pitten of takken geeft van steenvruchten (oa. pruimen, perziken, abrikozen, avocado’s, olijven, dadels, walnoten en mango’s. ) De enige uitzondering hierop zijn rijpe kersen, die mogen konijnen wel (met mate).

* Het is ook aan te raden voorzichtig te zijn met het voeren van fruit met pitten er in. Appelpitjes, perenpitjes, druivenpitten, ze bevatten allemaal grondstoffen voor blauwzuur (cyanide). En dat is giftig. In kleine hoeveelheden kan een konijnenlijfje het wel afbreken, maar konijnen zijn niet zo groot, het is dus lastig te zeggen waar de veilige grens is. Wij raden dus aan om pitten te verwijderen voor je fruit aan konijnen voert.

Kruiden

Kruiden kunnen invloed hebben op de werking van medicijnen die de dierenarts voorschrijft. Voorbeelden van kruiden die invloed hebben zijn bijvoorbeeld weegbree, valeriaan, kruidenpreparaten met groene thee, sint janskruid, echinacea, mariadistel, knoflook en rode salie. Geef jij kruiden en krijgt jouw huisdier ook medicatie van de dierenarts? Geef dat dan altijd aan bij de dierenarts en vraag of het kwaad kan. Je wil niet dat de kruiden de werking van de medicijnen versterken of verzwakken.

aardbeiblad-basilicum-berkenblad-brandnetel (alleen gedroogd of heel jong)-braam (takken, bladeren en vruchten zijn veilig)-citroenmelisse-dille-dovenetel-duizendblad-echinacea-gierst (hiervan wordt stro gemaakt)-goudsbloem
haver (hiervan wordt hooi en stro gemaakt)-hazelaar-herderstasje-kamille-korenbloem-komkommerkruid (bernagie)
marjolein-munt-paardebloemblad-peterselie-pepermunt-roos (niet uit bloemenwinkel ivm pesticiden)-rozemarijn
salie-tarwe (hiervan wordt stro gemaakt)-tijm-valeriaan-viooltje-wilgenblad-zonnebloembladeren

Bomen

Van onderstaande boomsoorten is het veilig om takken en bladeren als knaagmateriaal te geven. Geef alles wel met mate, te veel van hetzelfde is niet goed. Ook is het niet de bedoeling dat ze bijv. minder hooi gaan eten door een grote hoeveelheid knaaghout. Zorg er voor dat het altijd onbespoten takken en bladeren zijn! Was de takken ook altijd goed en geef liever geen takken waar vogelpoep op zit.

Er zitten giftige stoffen in de planten en vruchten van steenvruchten waar konijnen niet tegen kunnen. Cyanogene glycosiden, deze stoffen worden omgezet in het konijnenlijfje naar oa cyanide. In de meeste gevallen merk je het pas nadat ze er meerdere keren of echt grote hoeveelheden van gegeten hebben. Het veroorzaakt ademhalingsproblemen, hartstilstand, kreupelheid, en schildklierproblemen.

De enige uitzondering wat betreft steenvruchten zijn rijpe kersen, die mogen konijnen wel (maar wel met mate).

Verder zitten deze stoffen ook in vlierbessen, onbewerkt lijnzaad, amandelen en cassave en in de pitten van appels en peren.

Appelboom (geen sierappel)-bamboe-beuk (beukennootjes wel met mate)-berk-eik-els-hazelaar (hazelnoten wel met mate!)-perenboom-populier-tamme kastanje (takken, kastanjes wel met mate!)-wilg (alle soorten)