U staat op het punt een konijn, liefst minimaal 2, aan te schaffen. Maar wat is nu het beste hok? Hier volgen een aantal tips.

Ruimte
Een konijn is een sociaal dier en heeft dus een maatje nodig. Plaats  dus altijd meer dan 1 konijn in een hok en zorg voor voldoende ruimte. Ze hebben bewegingsvrijheid nodig voor een goede gezondheid! Een konijn moet tenminste 3 tot 4 hoppen kunnen maken, lekker languit kunnen liggen en rechtop op zijn achterpoten kunnen staan. Daarbij moet er voldoende ruimte zijn voor een toilethoek.Voor 2 kleine konijnen komt dit al gauw neer op een hok van 150 cm bij 60 cm bij 60 cm. Voor optimale bewegingsvrijheid is een hok met meerdere verdiepingen ( maar niet voor oudere konijnen of konijnen zwaarder dan 5 kg) en een buitenren zeer aan te bevelen, waar ze niet uit kunnen springen en zich niet uit kunnen graven. Uw konijnen moeten kunnen rennen!

Als u uw konijnen binnen wilt houden, kunt u ze prima loslaten in de woonkamer; konijnen zijn zindelijk te maken. Zorg natuurlijk wel voor een veilige omgeving, denk daarbij aan het wegwerken van elektriciteitssnoeren.

Een konijn dat alleen in een hok zit en niet kan rennen, zal snel dik worden, slechte botten, bespiering en conditie hebben en een groter risico lopen op gezondheidsproblemen. Bovendien zal hij in zn eentje geen soorteigen gedrag kunnen vertonen en niet gelukkig zijn.

Materiaal, afwerking en veiligheid
Kijk goed naar de gebruikte materialen en afwerking van een konijnenhok. Kies voor een stevig (bitumen) dak en stevig traliewerk, dat konijnen niet zomaar kapot kunnen knagen. Voorkom scherpe randen of voorwerpen in het hok. Daar kunnen konijnen zich aan bezeren. Behandel een houten konijnenhok altijd met beits of verf op waterbasis; géén terpentinebasis! Let op dat konijnen zich aan de onderkant van het hok niet uit kunnen graven!Houd snoeren, kabels en giftige planten uit de buurt van binnenkonijnen.

Veiligheid in de nacht
Creëer een droog, warm en donker nachthok waarin konijnen zich veilig kunnen terugtrekken.

Weersinvloeden
Bescherm buitenkonijnen tegen weersinvloeden. Plaats een konijnenhok nooit in de felle zon of op de tocht en waarborg een goede isolatie. Zorg voor een ruim overstekend dak, waar de regen vanaf stroomt.

Voer en water
Plaats voerbakken en drinkflessen op een vaste plek in het hok.

Toilet
Maak een speciaal konijnentoilet in de hoek van het hok. Deze zijn te koop bij dierenspeciaalzaken. Konijnen zijn erg schoon en zelfs zindelijk te maken!

Bodembedekker
Kies voor een goed isolerende bodembedekker. Hout- of strokorrels zijn bruikbaar als onderlaag, stro en hooi zijn geschikt als bovenlaag. Hennepvezels zijn eveneens goede, zachte bodembedekkers. Let erop dat er ook altijd voldoende ( per dag een pluk hooi zo groot als uw konijn) extra en apart in een voerruif of iets dergelijks aanwezig is. Hooi waar het konijn op zit of ligt, zal het niet opeten.

Hygiëne
Maak het hok minimaal een keer per week schoon met veilige schoonmaakmiddelen, zoals azijn, groene zeep of een speciaal schoonmaakmiddel voor dierenhokken. Een metalen of kunststof mestlade is goed schoon te houden.