Leuke weetjes: hoeveel kent u er al?

1. Dracht

Een dag na het werpen van hun nestje kunnen de voedsters alweer drachtig worden

2. Knagen

Konijnen zijn geen knaagdieren ,maar vallen onder de Orde van de Lagomorpha, de haasachtigen. Vooral vanwege de stifttandjes. Ze knagen echter wel de hele dag door.

3. Wortels

Wortels en konijnen lijken de perfecte combi, maar niets is minder waar: in wortel zit veel suiker. Een keer per week een klein stukje wortel als snoepje is voldoende.

4. Urine

Meestal is de urine van konijnen geel en dik, maar door plantenkleurstoffen kan deze ook oranje of zelfs rood gekleurd zijn. Een dierenarts kan onderzoeken of er daadwerkelijk bloed in de urine zit ( zoals bij een blaasontsteking) of dat het om kleurstoffen gaat.

5. Zindelijkheid

De meeste konijnen zijn zindelijk te maken. Bij heel jonge dieren of rammelaars die niet gecastreerd zijn, lukt dat meestal (nog) niet.

6. Gedrag

Drachtige of schijndrachtige vrouwtjes kunnen agressiever reageren.

7. Muisstil

Konijnen die in diepe slaap zijn, kunnen heel erg stil en bewegingsloos liggen, dus schrik daar niet van. Ook kunnen ze met hun ogen open slapen.

8.Voeding

Een belangrijk onderdeel van de dagelijkse voeding van een konijn zijn de blindedarmkeutels. Een konijn produceert 2 type keutels en deze blindedarmkeutels zitten boordevol voedingsstoffen en dient een konijn direct uit de anus op te eten. Dat gebeurt in principe snachts. Deze blindedarmkeutels zijn zacht en plakkerig en zou u niet moeten vinden in het hok. Vindt u ze wel, dan krijgt uw konijn mogelijk teveel brokjes of is er een andere gezondheidsreden waarom uw konijn deze keutels niet opeet, zoals overgewicht. Vraag uw dierenarts om advies.